Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διανύει την πιο παραγωγική περίοδο στην ιστορία του και αυτό αποτελεί εφαλτήριο για μια ακόμα καλύτερη πορεία. Παραμένοντας προσηλωμένος στην αναπτυξιακή του τροχιά προχωρά με σταθερά βήματα την υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου ύψους 10 δισ. ευρώ στην παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας, στην κυκλική οικονομία, στις υποδομές και στις παραχωρήσεις, με πρωτοποριακά έργα που κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα όλων μας. 

Ο μεγαλύτερος επενδυτής σε έργα παραχωρήσεων

Με κομβικής σημασίας αυτοκινητοδρόμους υπό διαχείριση και εμβληματικά έργα που αντιστοιχούν σε επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως ο νέος Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης, το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα στο Ελληνικό, η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Κομοτηνή, το οδικό τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), η Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων στις Περιφέρειες Ηπείρου και Πελοποννήσου, το ηλεκτρονικό εισιτήριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και η ανάπτυξη του δικτύου υποδομών υπερυψηλών ταχυτήτων internet (ultra fast broadband), ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής σε έργα παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ. 

Παράλληλα, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διεκδικεί το κομμάτι της παραχώρησης του ΒΟΑΚ ενώ ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής στον διαγωνισμό για την ανάθεση σύμβασης παραχώρησης υπηρεσιών για τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Αττικής Οδού για χρονικό διάστημα 25 ετών. Επιπλέον, αξιοποιώντας το πρόσφατο νομοθετικό πλαίσιο κατέθεσε ως leader ένωσης εταιρειών την πρώτη Πρότυπη Πρόταση που περιλαμβάνει νέα τμήματα του οδικού δικτύου της Αττικής προς Λαύριο, Ραφήνα και Λ. Βουλιαγμένης.

Για το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα στο Ελληνικό πρόδρομες κατασκευαστικές εργασίες αναμένονται να ξεκινήσουν εντός του έτους εφόσον εξασφαλιστεί η σχετική άδεια, ενώ εντατικά προχωρά το έργο του Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου στο Καστέλι της Κρήτης, καθώς και η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο στην Κομοτηνή.

Η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία

Στον κατασκευαστικό τομέα, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποτελεί τον ισχυρότερο εκπρόσωπο του ελληνικού τεχνικού κόσμου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, εκτελώντας σημαντικά ιδιωτικά και δημόσια έργα σε ολόκληρο το φάσμα των κατασκευών. 

Η ΤΕΡΝΑ διαθέτει σήμερα την πολυπληθέστερη τεχνική εργατική δύναμη, τον πλέον άρτιο εξοπλισμό, πολύπειρη διοίκηση και μία απόλυτα υγιή οικονομική θέση. Μεγάλο μέρος των έργων της προέρχεται από ίδιες επενδύσεις του Ομίλου και άρα έχει πολύ περιορισμένο ρίσκο. Επιπλέον, τα έργα για λογαριασμό τρίτων έχουν εξασφαλιστεί με αυστηρά κοστολογημένες προσφορές και με ρήτρες που σε μεγάλο βαθμό τα προστατεύουν από απότομες διακυμάνσεις στο κόστος. 

Ο κορυφαίος παίχτης στην παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας 

Στην καθαρή ενέργεια, η εγκατεστημένη ισχύς της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ από ΑΠΕ, μετά την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων στο έργο του Καφηρέα συνολικής ισχύος 330 MW κατά το τέλος του τρίτου τρίμηνου, αυξήθηκε σε 1.225 MW. Παράλληλα, στη γραμμή εκκίνησης της κατασκευής τους βρίσκονται φωτοβολταϊκά έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 550 MW σε Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ συνεχίζεται βάσει χρονοδιαγράμματος η κατασκευή του μεγάλου έργου αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία με ορίζοντα υλοποίησης το 2025/26. Παράλληλα, ο Όμιλος προχωρά τις διαδικασίες για την ωρίμανση έργων διαφόρων τεχνολογιών (π.χ. υδροηλεκτρικά, αποθήκευση, υβριδικά κ.α.) στην Ελλάδα που αναμένεται να είναι σε θέση σταδιακά να ξεκινήσουν κατασκευή από το επόμενο έτος. Σε αυτό το πλαίσιο η συνολική ισχύς των έργων σε λειτουργία, υπό κατασκευή και έτοιμων προς κατασκευή ανέρχεται πλέον σε 2.500 MW.

Στον τομέα της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ο ΗΡΩΝ – μετά και την 100% απόκτησή του από τον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – αξιοποίησε στο έπακρο τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, πρωτοπορώντας και προσφέροντας πρώτος μακροχρόνιες Συμβάσεις Πώλησης Ενέργειας σε μεγάλους εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες, αλλά και συμφέρουσες τιμές στους οικιακούς καταναλωτές, αυξάνοντας σημαντικά το μερίδιο του στην αγορά προμήθειας και ξεπερνώντας για πρώτη φορά το επίπεδο του 10% μεταξύ των ιδιωτών προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.