Αποστάσεις ασφαλείας από την Εφορία συνεχίζουν να κρατάνε οι φορολογούμενοι καθώς μέχρι στιγμής πάνω από τους μισούς δεν έχουν πατήσει το κουμπί της υποβολής της φορολογικής τους δήλωσης. Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών δέχεται πιέσεις και «βροχή» αιτημάτων από λογιστές για παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Παρά το γεγονός ότι η ΑΑΔΕ άνοιξε την ηλεκτρονική πλατφόρμα των δηλώσεων στο τέλος Μαρτίου, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, περισσότεροι από τους μισούς φορολογούμενους δεν έχουν καταθέσει τη δήλωσή τους. Σε σύνολο 6,4 εκατ. δηλώσεων που εκτιμάται ότι θα υποβληθούν φέτος, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 3 εκατ. δηλώσεις. Με την προθεσμία να εκπνέει κανονικά στις 30 Ιουνίου 2022, δηλαδή σε 12 ημέρες και το ρυθμό υποβολής των δηλώσεων να κινείται με χαμηλές ταχύτητες, στο υπουργείο Οικονομικών έχει χτυπήσει «καμπανάκι» με αρμόδια στελέχη να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο της παράτασης. Σε κάθε περίπτωση η παράταση δεν θα επηρεάσει την εφάπαξ εξόφληση ή την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος που θα πρέπει να γίνει έως και τις 29 Ιουλίου 2022.

Τι δείχνουν τα εκκαθαριστικά

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι και φέτος σχεδόν 7 στους 10 φορολογούμενους είτε δεν πληρώνουν καθόλου φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2021, έχουν δηλαδή μηδενικό εκκαθαριστικό, είτε έχουν επιστροφή φόρου. Την «κρυάδα» από το εκκαθαριστικό της δήλωσης έχουν ήδη νιώσει τρεις στους δέκα φορολογούμενους οι οποίοι έχουν εκπληρώσει την ετήσια φορολογική τους υποχρέωση.

Πιο συγκεκριμένα μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 2.982.112 φορολογικές δηλώσεις ενώ συνολικά εκτιμάται ότι θα υποβληθούν περίπου 6.400.000 δηλώσεις. Από τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί:

  • Το 54,77% ή 1.633.302 είναι μηδενικές, δηλαδή δεν προκύπτει φόρος ούτε για πληρωμή ούτε για επιστροφή.
  • Το 31,29% ή 933.102 είναι χρεωστικές με το ποσό του φόρου που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι να ανέρχεται σε 821,7 εκατ. ευρώ ή 880 ευρώ κατά μέσο όρο. Ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 3% έως τις 29 Ιουλίου ή σε έως 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 29 Ιουλίου. Εναλλακτικά οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή να εντάξουν την οφειλή στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει έως 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις.
  • Το 13,93% ή 415.408 είναι πιστωτικές με το ποσό της επιστροφής φόρου να φθάνει τα 143,38 εκατ. ευρώ ή 345 ευρώ κατά μέσο όρο.

Ποιοι θα πρέπει να σπεύσουν να υποβάλουν δήλωση

Το ραντεβού τους με την Εφορία θα πρέπει να επισπεύσουν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι για τους οποίους η υποβολή της φορολογικής δήλωσης αποτελεί προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Power Pass για την λήψη του επιδόματος ύψους 18-600 ευρώ για το ηλεκτρικό ρεύμα. Πρόκειται για όσους υποβάλουν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση και διαμένουν σε κύρια ή μισθωμένη κατοικία, γονείς με παιδιά του σπουδάζουν σε άλλη πόλη και πληρώνουν ενοίκιο για την φοιτητική κατοικία και φορολογούμενους με λάθη ή παραλείψεις στα στοιχεία της κύριας κατοικίας τους. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα πρέπει να βιαστούν για να μην χάσουν το επίδομα.