Στην αφετηρία για μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους βρίσκεται η Ελλάδα, σε περίπτωση που λάβει το πράσινο φως από τους θεσμούς και το Eurogroup μετά τη λίστα μεταρρυθμίσεων που έστειλε προς έγκριση.

Μπορεί να χρειάστηκαν τρεις θυελλώδεις συνεδριάσεις του Eurogroup για να φτάσουμε στην αποστολή της λίστας των μέτρων προς έγκριση, ωστόσο αυτή η κίνηση δεν αποτελεί την αρχή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη συμφωνία του Eurogroup, αν και εφόσον εγκριθεί η σχετική λίστα της κυβέρνησης τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να μπει σε έναν νέο αγώνα δρόμου με ορόσημο τον Απρίλιο.

Τότε θα γίνει εξονυχιστικός έλεγχος από τους θεσμούς (την ΕΕ, ΤΟ ΔΝΤ και την ΕΚΤ) στο πλαίιο της τετράμηνης παράτασης που θα έχει λάβει η Ελλάδα.

Στο μεσοδιάστημα και μέχρι τον έλεγχο της οικονομίας από τους δανειστές τον Απρίλιο, η κυβέρνηση πρέπει να περάσει από τον έλεγχο της ΕΕ, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και των 18 υπουργών οικονομικών του Eurogroup την Τετάρτη.

Στη συνέχεια και σίγουρα πριν την 28η Φεβρουαρίου η παράταση πρέπει να περάσει από τα κοινοβούλια και κυρίως από το γερμανικό.

Από το Μάρτιο και σταδιακά εκτιμάται ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα και οι τράπεζες θα πα΄ρουν ανάσα.

Η πρώτη αξιολόγηση θα γίνει τον Απρίλιο, ενώ ταυτόχρονα θα γίνονται διαπραγματεύσεις για τη νέα συμφωνία που θα ισχύει από τον Ιούλιο και μετά.