Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) εξέφρασε σήμερα «την ικανοποίησή της» για τις προσπάθειες που καταβάλλουν 30 μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης στην κατεύθυνση της αύξησης των ιδίων κεφαλαίων τους στο 9% του μετοχικού κεφαλαίου τους έως το τέλος του Ιουνίου, παρ’ ότι η κρίση κρατικού χρέους δεν εξέλειψε, με δηλώσεις που έκανε στo σημερινό φύλλο της τσεχικής εφημερίδας Hospodarske Noviny ο επικεφαλής της EBA, Αντρέα Ενρία.

Το 2011 η EBA είχε καλέσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες να ανακεφαλαιοποιηθούν συνολικώς με 115 δισεκατομμύρια ευρώ, έως το τέλος του Ιουνίου του 2012, στο πλαίσιο του κανονισμού Βασιλεία ΙΙΙ, ο οποίος συντάχθηκε στη σκιά της διεθνούς οικονομικής κρίσης μετά το φθινόπωρο του 2008.

Πάντως, οι τράπεζες έχουν καταστήσει σαφές ότι προκειμένου ο στόχος να υλοποιηθεί «είναι αναγκαία η μείωση των χορηγούμενων εκ μέρους των δανείων».

Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο στην Ουάσινγκτον (IIF) εκτιμά ότι ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε, πράγματι, «εν μέρει λόγω της μείωσης των χορηγούμενων δανείων και εν μέρει λόγω της πώλησης στοιχείων του ενεργητικού» των ανωτέρω τραπεζών.

Την 7η Ιουνίου μάλιστα ο προαλειφόμενος ως επόμενος πρόεδρος του IIF, Ντάγκλας Φιντ, δήλωσε με ικανοποίηση ότι «το εύρος της συντελεσθείσας απομείωσης του χρέους που πέτυχαν οι τράπεζες μας είναι σημαντικό».