Το τείχος προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους θα βρεθεί σήμερα στο επίκεντρο του άτυπου Συμβουλίου Ecofin που θα πραγματοποιηθεί στην Κοπεγχάγη. Την Ελλάδα στις εργασίες των Eurogroup και Ecofin εκπροσωπεί ο υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης.

Σύμφωνα με την ατζέντα του Συμβουλίου, θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί και η αύξηση των πόρων των δύο ταμείων στήριξης, του ESM και του EFSF, σε 740-940 δισ. ευρώ. Η Κομισιόν έχει προτείνει ένα συνολικό ποσό και για τους δύο μηχανισμούς ύψους 940 δισ. ευρώ για ένα χρόνο και επανεξέταση του ποσού το καλοκαίρι του 2013, όμως, η γερμανική πλευρά προτείνει ένα συνολικό ποσό ύψους 700 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 500 δισ. ευρώ που αποφασίστηκαν για τον νέο μόνιμο μηχανισμό και 200 δισ. ευρώ από το EFSF.

Στο επίκεντρο του Ecofin θα βρεθεί το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο τη ΕΕ, οι οικονομικές προοπτικές της ΕΕ, η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, θέματα σχετικά με τους οίκους αξιολόγησης, αλλά και η συνεργασία μεταξύ της ζώνης του ευρώ και την ΕΕ στο σύνολό της. Ακόμη, θα αποκρυσταλλωθούν οι θέσεις της Ε.Ε. εν όψει της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G20.

Τέλος, στη Κοπεγχάγη συνέρχονται και οι Ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες οι οποίοι θα εξετάσουν θέματα σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών , αλλά και ζητήματα σχετικά με τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.