Το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις για την αποπληρωμή των δανείων που έχουν λάβει από το ΤΕΜΠΜΕ επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Βασίλη Ράπανο και του ζητεί να δοθεί παράταση αποπληρωμής των παραπάνω δανείων.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

«Απευθυνόμαστε σε εσάς μετά από επιστολές και κραυγές απελπισίας, που δεχόμαστε καθημερινά από επιχειρήσεις μέλη μας, σχετικά με το πρόβλημα εξυπηρέτησης και αποπληρωμής των δανείων που έχουν λάβει μέσω ΤΕΜΠΜΕ (νυν ΕΤΕΑΝ).

Όπως σίγουρα γνωρίζετε, τη δεδομένη χρονική στιγμή οι ελληνικές επιχειρήσεις, όπως και τα ελληνικά νοικοκυριά, δέχονται ανελέητο πόλεμο, ο τζίρος των επιχειρήσεων βαίνει διαρκώς μειούμενος και η ύφεση λαμβάνει διαστάσεις ανεξέλεγκτες. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, οι επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στα προγράμματα «Εγγύηση και Επιδότηση Δανείων Κεφαλαίου Κίνησης Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων» – Φάση Α και «Εγγύηση Δανείων Κεφαλαίου Κίνησης Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων» – Φάση Β, βρίσκονται σε αδιέξοδο και αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους.

Γνωρίζουμε κύριε Πρόεδρε, ότι για να επιτευχθεί μία παράταση αποπληρωμής των παραπάνω δανείων απαιτείται και η συναίνεση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κάτι στο οποίο σας ζητούμε να προβείτε άμεσα, προκειμένου να αποφευχθεί μία περεταίρω συρρίκνωση του επιχειρηματικού κλάδου η οποία θα είναι καταστροφική για την οικονομία και την απασχόληση.

Αντιλαμβανόμαστε βέβαια, ότι προκύπτουν θέματα νομικής, τεχνικής και διαδικαστικής φύσεως, αλλά θεωρούμε ότι στη δεδομένη συγκυρία πρέπει να είμαστε όλοι πιο ευέλικτοι, να προσαρμοζόμαστε στις απρόβλεπτα μεταβαλλόμενες συνθήκες και να αναζητούμε λύσεις που προάγουν το κοινό συμφέρον. Ειδάλλως, οποιαδήποτε άλλη πρακτική θα οδηγήσει με γοργούς ρυθμούς στην εξόντωση του παραγωγικού και κοινωνικού ιστού της χώρας μας».