Στην Αθήνα βρίσκονται οι επικεφαλής των «θεσμών» για ένα νέο γύρο σύντομων διαπραγματεύσεων σχετικά με τα προαπαιτούμενα των δύο επόμενων δόσεων συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ και για την προετοιμασία της πρώτης αξιολόγησης που πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους.

Το «κουαρτέτο» (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ, ΕΜΣ) αρχίζει από σήμερα στην Αθήνα μέχρι τα τέλη της εβδομάδας την εξέταση του πρώτου πακέτου των προαπαιτούμενων μέτρων προκειμένου να διαπιστώσει εάν τηρήθηκαν από την πλευρά της κυβέρνησης τα συμφωνηθέντα στην ευρωζώνη.

Η Α. Μπράτιχαρτ από τις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών θα κρατήσουν τρεις ημέρες, από Τετάρτη ως Παρασκευή, ενώ σημείωσε ότι τα τεχνικά κλιμάκια της Επιτροπής βρίσκονται ήδη στην Αθήνα.

Η εκπρόσωπος του Π. Μισκοβισί, υπενθύμισε, τέλος, ότι η δεύτερη δέσμη των προαπαιτουμένων αναμένεται να συμφωνηθεί με τις ελληνικές Αρχές εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.

Σημειώνεται ότι η έλευση του κουαρτέτου γίνεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τις ελληνικές τράπεζες και τον λογαριασμό της ανακεφαλαιοποίησης.

 

Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νέο επικαιροποιημένο σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση, με τη διαδικασία να πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

 

Να υπογραμμιστεί πως αργά το βράδυ της Δευτέρας, οι εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών ενημερώθηκαν στην Φρανκφούρτη για τα αρχικά αποτελέσματα του ελέγχου στοιχείων ενεργητικού (AQR) που διενήργησε η ΕΚΤ.