Κατοικία: Πότε συμφέρει η επένδυση

Διαφορετικές διακυμάνσεις τιμών ανά περιοχή


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
11:15
02/05/2011
Κατοικία: Πότε συμφέρει η επένδυση
loading

Πόσο επικίνδυνη είναι σήμερα η αγορά κατοικίας; Η απάντηση απλή. Εξαρτάται από το χρόνο. Παρά την κρίση, η υποχώρηση των τιμών δεν έχει εξανεμίσει τις υπεραξίες που είχαν από την αγορά κατοικίας εκείνοι που είχαν επενδύσει τα χρήματα τους σε κατοικία πριν το 2006.

Τα μέσα επίπεδα των τιμών εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να είναι υψηλότερα από τις τιμές αγοράς. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι ο κίνδυνος στην αγορά κατοικίας είναι σε άμεση συνάρτηση με το χρόνο που ο υποψήφιος επενδυτής θέλει να πουλήσει το ακίνητο στο οποίο έχει επενδύσει για να καταγράψει τα κέρδη.

Πρακτικά όσο περιορίζεται ο προσδοκώμενος χρόνος τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να καταγράψει ζημιές. Σύμφωνα με τις απόψεις των αναλυτών, με το σημερινό οικονομικό περιβάλλον το προσδοκώμενο διάστημα προκειμένου ν επανέλθουν οι τιμές στα επίπεδα πριν την κρίση σίγουρα ξεπερνά τα πέντε χρόνια και με την προϋπόθεση ότι η οικονομία θα εμφανίσει σημάδια ανάκαμψης την επόμενη διετία και ο πληθωρισμός θα παραμείνει χαμηλός.

Αυτό σημαίνει ότι με τις σημερινές συνθήκες της αγοράς αλλά και με τις συνθήκες της προσφοράς και της ζήτησης που διαμορφώνονται ο ρυθμός αύξησης των τιμών θα είναι περιορισμένος αφού ανάκαμψη της ζήτησης για την κατοικία δεν αναμένεται πριν το τέλος του επόμενου χρόνου.

Όλα αυτά όμως, είναι υποθέσεις των οικονομολόγων αφού η αγορά κατοικίας είναι μία ιδιόρρυθμη αγορά η οποία είναι σε άμεση συνάρτηση και με την περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι η συμπεριφορά των τιμών δεν είναι ενιαία σε όλες τις περιοχές. Ακόμα και σήμερα μεσούσης της κρίσης υπάρχουν περιοχές- κυρίως οι πολύ ακριβές- οι οποίες είτε έχουν σημειώσει οριακές απώλειες ή έχουν κρατήσει τα επίπεδα των τιμών. Όλα αυτά είναι στοιχεία του επενδυτικού κινδύνου τα οποία δεν μπορεί να αγνοήσει ο υποψήφιος επενδυτής στην προσπάθεια να προχωρήσει σε μία κερδοφόρα επένδυση σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Πηγή: realestatenews.gr

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει