Οι νεαροί χιμπατζήδες μπονόμπο έχουν πολύ εξελιγμένη κοινωνική αντίληψη και είναι πιο πιθανό να παρηγορήσουν και να συμπαρασταθούν σε άλλους πιθήκους που περνούν δύσκολα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PNAS.

Οι επιστήμονες, όπως αναφέρει το BBC, μελέτησαν τους χιμπατζήδες σε αφρικανικό καταφύγιο και διαπίστωσαν πως οι μπονόμπο που είχαν ανακάμψει από μια πιεστική κατάσταση, όπως έναν καβγά, ήταν πιο πιθανό να σπεύσουν να παρηγορήσουν άλλους που είχαν βιώσει παρόμοιες καταστάσεις.

Στο συμπέρασμα αυτό είχαν καταλήξει και μελέτες σε παιδιά και οι ερευνητές σημειώνουν πως οι μπονόμπο διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους με παρόμοιο τρόπο.

Οι ερευνητές κατέγραψαν νεαρούς πιθήκους που έσπευδαν να αγκαλιάσουν άλλους που φώναζαν επειδή είχαν δεχθεί επίθεση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται η «λεπτή» ανταπόκριση των μπονόμπο στα συναισθήματα των άλλων.

Τα νέα αυτά ευρήματα υπογραμμίζουν την ικανότητα των μπονόμπο να προσφέρουν παρηγοριά ο ένας στον άλλο, στο πλαίσιο της βαθειάς κατανόησης των συναισθημάτων τους, τονίζει ο καθηγητής Frans de Waal από το Yerkes National Primate Research Center στο Πανεπιστήμιο Emory της Ατλάντα.

«Είναι σαν κάποιος να χρειάζεται να έχει σε τάξη τα δικά του συναισθήματα για να είναι έτοιμος να νιώσει τα συναισθήματα των άλλων», πρόσθεσε, «αυτό ισχύει για τα παιδιά και προφανώς και για τους μπονόμπο».

Η συνεργάτιδά του και επικεφαλής της έρευνας Zanna Clay εξήγησε πως το συγκεκριμένο καταφύγιο στο Κονγκό προσέφερε εύφορο έδαφος για τη μελέτη της συναισθηματικής συμπεριφοράς των μπονόμπο, επειδή οι ορφανοί πίθηκοι που φιλοξενούνται εκεί συμπεριφέρονταν πολύ διαφορετικά από εκείνους που ανατράφηκαν από τις μητέρες τους.

Το καταφύγιο αυτό φροντίζει πιθήκους τους οποίους κυνηγοί χώρισαν σε πολύ μικρή ηλικία από τη μαμά τους. Οι άνθρωποι αναλαμβάνουν να υποκαταστήσουν τις μαμάδες και έπειτα από ένα εύλογο χρονικό διάστημα οι ορφανοί μπονόμπο μεταφέρονται σε χώρο όπου ζουν και άλλοι.

Παρατηρώντας τους μπονόμπο, η Clay διαπίστωσε πως οι ορφανοί αντιμετώπιζαν μεγαλύτερη δυσκολία στη διαχείριση των συναισθημάτων τους. Ύστερα από έναν καβγά, όπως εξήγησε, οι πίθηκοι που είχαν χωριστεί από βρέφη από τις μαμάδες τους είχαν μεγάλη ανησυχία και ούρλιαζαν για πολλά λεπτά. Αντίθετα εκείνοι που είχαν μεγαλώσει με τις μαμάδες τους το ξεπερνούσαν αμέσως.

Ο τρόπος που αναπτύσσουμε τις κοινωνικές και συναισθηματικές μας δεξιότητες και το πώς αντιμετωπίζουμε τον κόσμο των συναισθημάτων γύρω μας μπορεί να είναι κοινός με αυτόν των κοντινότερων «συγγενών» μας, των πρωτευόντων, πρόσθεσε.

Δείτε το βίντεο