Ψάρια με «νύχια» στα γεννητικά όργανα επιτίθενται στα θηλυκά

Ύπουλα όπλα επιστρατεύουν τα αρσενικά ψάρια γκάπυ


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
2:00
30/07/2013
Ψάρια με «νύχια» στα γεννητικά όργανα επιτίθενται στα θηλυκά
2
loading

Όταν τα αρσενικά ψάρια γκάπυ δεν καταφέρνουν τα κερδίσουν τα θηλυκά με τα φανταχτερά χρώματα και τις φιγούρες τους, τότε επιστρατεύουν ύπουλα όπλα, τα «νύχια» που διαθέτουν στην κορυφή των γεννητικών τους οργάνων.

Αυτό προέκυψε από έρευνα βιολόγων του πανεπιστημίου του Τορόντο, οι οποίοι θέλησαν να μελετήσουν τον ρόλο των «νυχιών» στο ζευγάρωμα και διαπίστωσαν πως αυτές οι δομές, που μοιάζουν με αγκίστρια, βοηθούν το αρσενικό να συνευρεθεί με τα θηλυκά που αντιστέκονται.

Αν τα θηλυκά επιθυμούν να ζευγαρώσουν, τότε η ιστορία τελειώνει εκεί. Αν όμως αντισταθούν, τα αρσενικά αρχίζουν την καταδίωξη, στήνουν ενέδρα και προσπαθούν να εισάγουν το σπέρμα τους στα θηλυκά, χωρίς τη συνεργασία τους.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες χώρισαν τα αρσενικά γκάπυ σε δυο ομάδες. Στη μια ομάδα οι ερευνητές αφαίρεσαν προσεκτικά τα «νύχια» από τα γεννητικά όργανα των ψαριών, ενώ στη δεύτερη ομάδα δεν έκαναν καμία παρέμβαση.

Στη συνέχεια οι επιστήμονες τοποθέτησαν τα αρσενικά ψάρια, καθένα ξεχωριστά, σε μια δεξαμενή με ένα θηλυκό και περίμεναν για δυο ώρες παρακολουθώντας αν θα ζευγαρώσουν. Στο τέλος κάθε δοκιμής, οι ερευνητές μετρούσαν την ποσότητα σπέρματος στο θηλυκό.

Όπως διαπιστώθηκε, τα γκάπυ που είχαν «νύχια» μετέφεραν ως και τρείς φορές περισσότερο σπέρμα στα θηλυκά, όταν τα ανάγκαζαν σε συνεύρεση.

Ωστόσο, στις περιπτώσεις που τα θηλυκά γκάπυ προσέγγιζαν από μόνα τους τα αρσενικά, τόσο τα γκάπυ που διέθεταν «νύχια» όσο και εκείνα που δεν διέθεταν, σημείωναν το ίδιο ποσοστό επιτυχίας.

Η έρευνα αποδεικνύει ότι τα «νύχια», που μοιάζουν με αγκίστρια τα οποία εξέχουν από τα γεννητικά όργανα, βοηθούν τα αρσενικά να ζευγαρώσουν με τα θηλυκά που δεν συνεργάζονται, αλλά είναι ουσιαστικά άχρηστα στην περίπτωση που τα θηλυκά συναινούν στη συνεύρεση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες υπάρχουν και άλλα ψάρια, συγγενείς των γκάπυ, που διαθέτουν παρόμοια εργαλεία, όπως νύχια και αγκάθια, στα γεννητικά τους όργανα, με στόχο την αποπλάνηση των θηλυκών.

Τα γκάπυ είναι ψάρια γλυκού νερού που ζουν στην Καραϊβική. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B.

Πηγή: econews.gr

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar kostask

    χαχαχαχαχαχαχαχαχαξα μαμάει και δέρνει

  2. avatar alex

    εμείς να δούμε πως να τη μεγάλο..........ε για να μη γίνουμε όλοι μαύροι γιατί έχει πέσει πολύ διαφήμιση και μας βλέπω σε 100 χρονάκια όλους μαύρους .

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει