Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα έντομα χρησιμοποιούν τα φυτά για να αφήνουν «μηνύματα» στα υπόλοιπα ομοειδή τους. Για παράδειγμα, προειδοποιούν τα υπόλοιπα έντομα για το ποια φυτά είναι δηλητηριώδη και ποια έχουν φαγωθεί από κάμπιες.

Αυτή η μοναδική ικανότητα των εντόμων ανακαλύφθηκε από τους ερευνητές του Ολλανδικού Ινστιτούτου Οικολογίας και του Πανεπιστημίου Wageningen.

Συγκεκριμένα, τρώγοντας τις ρίζες των φυτών, τα έντομα αλλάζουν τη χημική σύνθεση των φύλλων, προκαλώντας την απελευθέρωση πτητικών σημάτων στον αέρα. Ακόμα και οι απόγονοι των συγκεκριμένων φυτών θα απελευθερώνουν τα ίδια σήματα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα σήματα αφορούν αποκλειστικά δύο πιθανότητες – είτε να πρόκειται για δηλητηριώδες φυτό, είτε για φυτό που τρώγεται από κάμπιες.

«Όταν κάποιο έντομο τρέφεται με τις ρίζες ενός φυτού, οι μύκητες αλλάζουν σύνθεση και με τη σειρά τους επηρεάζουν την ανάπτυξη και τη χημεία των φύλλων. Έτσι, τα έντομα αφήνουν μηνύματα για τα επόμενα ομοειδή τους που θα τραφούν με το ίδιο φυτό», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, Olga Kostenko.