Ορμητικά νερά, άγρια δάση και απότομα βράχια συνθέτουν την εικόνα σε κάποιους από τους πιο εντυπωσιακούς καταρράκτες όλου του κόσμου. Άλλοι περισσότεροι και άλλοι λιγότερο δημοφιλείς, το θέαμα που προσφέρουν «κόβει την ανάσα».

Γνωρίστε τους…

1. «Καταρράκτης της Φωτιάς», Yosemite National Park, Καλιφόρνια

kataraktes1

Μοιάζει με τρεχούμενη λάβα και όμως δεν είναι. Στην πραγματικότητα όταν ο καταρράκτης πέφτει τον Φεβρουάριο και με ιδανικές καιρικές συνθήκες, ο ήλιος που δύει φωτίζει με τέτοιον τρόπο τον καταρράκτη, ώστε δημιουργεί ένα μοναδικό φαινόμενο κάνοντας τον καταρράκτη να φαίνεται σαν λάβα. Και φέτος τον Φεβρουάριο έκανε τo «θαύμα του».

2. Καταρράκτης Baatara Gorge, Λίβανος

kataraktes2

Πρόκειται για έναν καταρράκτη που ανακαλύφθηκε μόλις το 1952 και το νερό του πέφτει από ύψος 255 μέτρων μέσα σε σπηλιά, φαινόμενο ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Αποτελεί βέβαια αγαπημένο φυσικό αξιοθέατο των φωτογράφων τοπίων.

3. Καταρράκτες Ιγκουαζού, Βραζιλία-Αργεντινή

kataraktes3

Συνολικά 275 καταρράκτες μικροί και μεγάλοι οι οποίοι σχηματίζονται κατά μήκος του ομώνυμου ποταμού και προκαλούν δέος. Βρίσκονται στα σύνορα Βραζιλίας και Αργεντινής και χωρίζουν τον ποταμό σε «πάνω και κάτω Ιγκουαζού». Κάποιοι από αυτούς φτάνουν σε ύψος τα 82 μέτρα αλλά οι περισσότεροι είναι κοντά στα 60.

4. Καταρράκτης Bigar, Ρουμανία

kataraktes4

Προσφέρει μοναδικό θέαμα με τον τρόπο με τον οποίο πέφτει στο νερό. Ολόκληρη η περιοχή στην οποία βρίσκεται είναι προστατευόμενη και οι εικόνες είναι εντυπωσιακές. Πολλοί κάνουν λόγο για σκηνικό βγαλμένο από παραμύθι.

5. Καταρράκτες Νιαγάρα, ΗΠΑ-Καναδάς

kataraktes5

Οι γνωστοί καταρράκτες Νιαγάρα δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τη λίστα. Αυτό που τους κάνει ιδιαίτερα εντυπωσιακούς είναι το πλάτος τους και αποτελούν δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο. Είναι επίσης οι πιο ισχυροί καταρράκτες στη Βόρεια Αμερική.

6. Καταρράκτης Bruarfoss, Ισλανδία

kataraktes6

Αφήνει άφωνο όποιον τον βλέπει και η εικόνα εξηγεί το λόγο. Πρόκειται για ένα από τα δεκάδες φυσικά στολίδια της Ισλανδίας και πολυφωτογραφημένο. Συνηθίζουν να τον αποκαλούν και «μπλε καταρράκτη».

7. Καταρράκτες Βικτωρίας, Ζάμπια-Ζιμπάμπουε

kataraktes7

Ή αλλιώς ο «Καπνός που βροντά». Δημιουργούνται από τον ποταμό Ζαμβέζη και ανήκουν στους μεγαλύτερους καταρράκτες του κόσμου. Το μέγιστο ύψος τους φτάνει τα 108 μέτρα και το πλάτος τους τα 1708 μέτρα.