Θα στηρίξει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τη λειτουργία των φορέων περιβαλλοντικής διαχείρισης, όπως δεσμεύτηκε, κατά τη σημερινή συνάντησή του με εκπροσώπους Περιβαλλοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

«Συζητήσαμε για όλα τα θέματα του υπουργείου», δήλωσε, αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου. «Σταχυολογώ μερικά, που είναι τα πιο σημαντικά. Κατ’ αρχάς, πώς θα επιταχυνθούν οι επενδύσεις, βεβαίως, διατηρώντας το περιβαλλοντικό και πολεοδομικό κεκτημένο. Δεύτερον, πώς θα αξιοποιηθούν οι πόροι του Πράσινου Ταμείου, για να στηρίξουμε δράσεις που αφορούν στο περιβάλλον. Είδαμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις περιβαλλοντικές άδειες.

Ξέρετε ότι υπάρχει σε εξέλιξη μία πρωτοβουλία του υπουργείου στην κατεύθυνση αυτή, για την απλοποίηση και επιτάχυνση των πολεοδομικών αδειών, για να είναι και ουσιαστικές. Μιλήσαμε για τα θέματα της απελευθέρωσης αγοράς ενέργειας και, τις επόμενες ημέρες, θα υπάρξουν δύο νομοσχέδια για το ζήτημα αυτό», υπογράμμισε ο υπουργός ΠΕΚΑ.

Αναφέρθηκε στο ότι απασχόλησε τους συμμετέχοντες στη συνάντηση το θέμα της στήριξης των φορέων διαχείρισης, «που ξέρουμε ότι έχουν προβλήματα σε όλη τη χώρα – και εκεί το υπουργείο δεσμεύθηκε να στηρίξει τη λειτουργία τους» και πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αυθαίρετη δόμηση και με τη ρύθμιση που σκοπεύει να φέρει το ΥΠΕΚΑ.

«Αποφασίσαμε να συστήσουμε κοινή Ομάδα Εργασίας για το θέμα των απορριμμάτων και την καλύτερη διαχείρισή τους, με μεγαλύτερη έμφαση, στην πρόληψη και στην ανακύκλωση. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε μαζί τους για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο υπουργείο, είτε έχουν να κάνουν με το περιβάλλον, είτε με την ενέργεια, είτε με την κλιματική αλλαγή», κατέληξε ο υπουργός ΠΕΚΑ.

Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι ορισμένων από τις οργανώσεις που συμμετείχαν στη σημερινή συνάντηση – Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, WWF Ελλάς και MOm Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας – διευκρίνισαν ότι ο υπουργός ΠΕΚΑ δεσμεύθηκε να απαντήσει άμεσα και εγγράφως στην επιστολή των 19 σημείων σχετικά με τις πολεοδομικές ρυθμίσεις στο Μεσοπρόθεσμο, που είχαν αποστείλει έντεκα περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις στον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στις 24 Ιουνίου.

Την επιστολή υπέγραφαν οι οργανώσεις που συμμετείχαν στη σημερινή συνάντηση, δηλαδή ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ο Σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Περιβαλλοντική Οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση «Καλλιστώ», η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, η GREENPEACE, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, η Εταιρεία για την Μελέτη & την Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας MOm και η WWF Ελλάς.