Διεθνή συνδιάσκεψη  για την εξέταση όλων
των πτυχών που σχετίζονται με την παρουσία του εξασθενούς χρωμίου στο
πόσιμο νερό διοργάνωσε στην Αθήνα το υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Στη συνδιάσκεψη, συμμετείχαν κορυφαίοι επιστήμονες και αξιωματούχοι από την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ελλάδα.

Εξετάστηκαν θέματα που σχετίζονται με την χημικές μεταβολές και τις πηγές του εξασθενούς χρωμίου στο νερό, παρουσιάστηκαν οι πιο πρόσφατες τοξικολογικές και επιδημιολογικές ελληνικές και διεθνείς μελέτες για τις επιπτώσεις του εξασθενούς χρωμίου στην υγεία και τέλος συζητήθηκε η διεθνής νομοθετική εμπειρία σχετικά με τη δυνατότητα θέσπισης διακριτών ορίων για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό.

Στην εναρκτήρια ομιλία της η Υπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη επεσήμανε τη σημασία της συνδιάσκεψης και αναφέρθηκε στο Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Προστασίας του Ασωπού. Τόνισε ότι η παρουσία εξασθενούς χρωμίου σε αξιόλογες συγκεντρώσεις στα υπόγεια νερά της περιοχής του Ασωπού επιβάλλει την εφαρμογή της αρχής της προφύλαξης και την κατά προτεραιότητα εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών πόσιμου νερού για τους κατοίκους. Παράλληλα έθεσε το θέμα της απουσίας εξειδικευμένων για το εξασθενές χρώμιο ορίων και αναφέρθηκε στον προβληματισμό που υπάρχει σε διεθνές επίπεδο ως προς τη σκοπιμότητα και πρακτική δυνατότητα υιοθέτησης αυτοτελών για το εξασθενές χρώμιο ορίων στο πόσιμο νερό. Κλείνοντας, διατύπωσε την πεποίθηση ότι η συνδιάσκεψη δίνει το έναυσμα για ένα γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ εξειδικευμένων επιστημόνων υψηλού επιπέδου που θα οδηγήσει σε συμπεράσματα χρήσιμα όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για τη διεθνή κοινότητα.

Η συνάντηση έκλεισε με διαλογική συζήτηση στην οποία παρουσιάστηκαν τα κύρια συμπεράσματα. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν όχι μόνο να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις τόσο στην Καλιφόρνια όσο και στις ΗΠΑ αλλά και να συνεχίσουν τη συνεργασία που ξεκίνησε στο πλαίσιο της συνδιάσκεψης. Παράλληλα εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόθεση της εκπροσώπου της ΕΕ να θέσει το θέμα σε Κοινοτικό επίπεδο και δήλωσαν την ετοιμότητά τους να αναλάβουν πρωτοβουλίες.