Μια ταινία για τον ανταγωνισμό, τις θυσίες, την εκπαίδευση αλλά και την ομορφιά των επώδυνων -αλλά μάλλον «ιαματικών» στην επώδυνη καθημερινότητα- επιλογών ενασχόλησης, ανοίγει την αυλαία του 15ου Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (15-24 Μαρτίου).

Είναι η πρώτη και ήδη βραβευμένη ταινία-ντοκιμαντέρ της νεαρής Αμερικανίδας σκηνοθέτη Μπες Κάργκμαν με τίτλο «First Position» (Πρώτη θέση) η οποία ξεναγεί το θεατή στον εντυπωσιακό κόσμο του επαγγελματικού μπαλέτου, εκεί όπου πίσω από τη θεαματική όψη κρύβεται ο σκληρός αγώνας για την τελειότητα.

Το βραβευμένο στο φεστιβάλ του Τορόντο του 2011 ντοκιμαντέρ, διεισδύει στα άδυτα του μπαλέτου, προσφέροντας μια εναλλακτική, παρασκηνιακή ματιά στην καθημερινότητα έξι νέων χαρισματικών χορευτών.

Κάθε χρόνο χιλιάδες χορευτές δηλώνουν συμμετοχή σ’ έναν από τους πλέον προβεβλημένους διαγωνισμούς μπαλέτου, το «Youth America Grand Prix».

Η ταινία ακολουθεί τη ζωή των παιδιών, καθώς προετοιμάζονται για την ευκαιρία τους να μπουν στον κόσμο του επαγγελματικού μπαλέτου, μέσα από την εξάντληση, τους τραυματισμούς και τα ματωμένα πόδια…

Με διαφορετικές κουλτούρες και ρίζες να τους προσδιορίζουν, προετοιμάζονται για έναν από τους πιο σημαντικούς διαγωνισμούς μπαλέτου στον κόσμο, κόντρα στους τραυματισμούς, τις αποτυχίες, τις προκαταλήψεις και την ανέχεια.

Μέσα από τα πορτρέτα τους, η σκηνοθέτιδα καταρρίπτει δεξιοτεχνικά τα στερεότυπα του μπαλέτου, αναδεικνύοντας με φρεσκάδα ένα γοητευτικό μωσαϊκό πολιτισμών και χαρακτήρων, βιωμάτων και αισθήσεων, σε μια ταινία – ύμνο στην ανθρώπινη ψυχή, όπου ο χορός ενσαρκώνει το στόχο, την εμμονή και το όνειρο.

Η ταινία θα προβληθεί μετά την τελετή έναρξης του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ το βράδυ της Παρασκευής 15 Μαρτίου στην αίθουσα του κινηματογράφου «Ολύμπιον» που αποτελεί και την έδρα του φεστιβάλ.

Ιδιαίτερη – προκλητική και μάλλον αφυπνιστική της χειραγώγησης και της απραξίας που πλήττουν τις σύγχρονες κοινωνίες, η αφίσα του 15ου φεστιβάλ ντοκιμαντέρ που εγκρίθηκε ήδη και γνωστοποιεί τη διοργάνωση απεικονίζει το κεφάλι ενός… προβάτου με τα μάτια κλεισμένα-δεμένα μ΄ ένα μαύρο πανί.

«Ο θεατής βομβαρδίζεται καθημερινά από απόψεις και ιδέες που συχνά επιχειρούν να του κλείσουν τα μάτια, να τον χειραγωγήσουν. Να τον μετατρέψουν σε «πρόβατο» που ακολουθεί πιστά τη μάζα. Είναι στο χέρι του να απεγκλωβιστεί από αυτή την παγίδα. Μια καλή αρχή είναι η σκέψη. Και το ντοκιμαντέρ τροφοδοτεί με τον καλύτερο τρόπο τη σκέψη, προβληματίζει, ευαισθητοποιεί, αφυπνίζει» τονίζεται στο σκεπτικό της επιλογής.

Την αφίσα του 15ου ΦΝΘ φιλοτέχνησε η εταιρεία Freelance από την Πυλαία Θεσσαλονίκης.