Προκάλεσαν τα ήθη, σόκαραν και εν τέλει νικήθηκαν από τη λογοκρισία. Δεν υπάρχει συγκρότημα ή σόλο καλλιτέχνης, κυρίως τις ροκ και ποπ μουσικής σκηνής, που να μην έχει περάσει από ιερά εξέταση.

Τις καλές εποχές των δίσκων, οι φύλακες των ηθών, είχαν αρκετή δουλειά ενώ πλέον τα «κομμένα» εξώφυλλα αποτελούν τον πόθο του συλλέκτη.

Ιδού ορισμένα εξώφυλλα που πέρασαν από τη «γκιλοτίνα»:

Beatles – «Yesterday and Today», 1966
Τα διάσημα «σκαθάρια» περιβάλλονται από ωμό κρέας και αποκεφαλισμένα πλαστικά κεφάλια από παιδικές κούκλες. Θεωρήθηκε splatter, και δεν βγήκε ποτέ στα ράφια.

Rolling Stones – «Beggars Banquet», 1968
Όταν ο Barry Feinstein παρέδωσε τη δουλειά που του ανατέθηκε, να φιλοτεχνήσει δηλαδή το εξώφυλλο των Rolling Stones, δεν φανταζόταν ότι μια βρώμικη δημόσια τουαλέτα θα θεωρούνταν προσβλητική.
 

Blind Faith, «Blind Faith» 1969
Eric Clapton, Ginger Baker, Steve Winwood, και Ric Grech συνέθεταν τους Blind Faith. Το παρθενικό τους άλμπουμ με το γυμνό κορίτσι, δεν έμελλε να «καρποφορήσει» και αντικαταστάθηκε.


David Bowie – «Diamonds dogs», 1974

Το συγκεκριμένο εξώφυλλο με τον εκκεντρικό σταρ να ποζάρει μισός άνθρωπος – μισός σκύλος του Guy Peellaert, δέχτηκε πολλές «διορθώσεις».


The Black Crows-«Amorica», 1994

Το ασφυκτικά στενό μαγιό που φέρει ως στάμπα την αμερικανική σημαία προκάλεσε σάλο. Έμπνευση της συγκεκριμένης φωτογραφίας αποτέλεσε σχετική εικόνα από τεύχος του περιοδικού Hustler το 1976.


Guns N’ Roses-«Appetite For Destruction», 1987

Η σκηνή βιασμού στο εξώφυλλο, δημιούργημα του Robert William, θεωρήθηκε προσβλητική και ο γραφίστας την απέσυρε άρον άρον


Jimi Hendrix –«Electric Ladyland», 1968

Ο Jimi Hendrix δεν ήθελε να είναι αυτό το εξώφυλλο του άλμπουμ του. Αντ αυτού ήθελε τη φωτογραφία της μπάντας του μαζί με παιδιά μπροστά από το γλυπτό της «Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων», στο Central Park.

The Strokes –«Is This It?», 2001
Σέξι; Το γυναικείο χέρι με το γάντι-φετίχ αγγίζει ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματός. Εικόνα που κρίθηκε ως προσβλητική και αντικαταστάθηκε από ένα πιο ευπρεπές και στιλάτο σχέδιο.