Εικαστικό εργαστήρι για ενήλικες με θέμα «Η Γεωμετρία: Φιλοσοφική/Καλλιτεχνική Προ-σέγγιση» και διδάσκοντα τον Γιάννη Ζιώγα διοργανώνει την Κυριακή 11 Νοεμβρίου το Μουσείο Ηρακλειδών.

Αναλυτικό Πρόγραμμα Εργαστηρίου

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
Επίσκεψη στο χώρο του Κεραμεικού, ξενάγηση, συζήτηση για τις δομικές αρχές της Αθηναϊκής Δημοκρατίας
11:00 – 13:00
Παρουσιάζεται ο αρχαιολογικός χώρος ως ένα σταυροδρόμι στην είσοδο της Αθήνας όπου συναντώνται το Πολίτευμα, η Θρησκεία και η Φιλοσοφία. Δίνεται έμφαση στον τρισδιάστατο τρόπο ανάπτυξης της σκέψης αυτής στον αρχαίο κόσμο. Δίνεται έμφαση στις επιτύμβιες στήλες του Κεραμεικού, πρωτότυπα αλλά και αντίγραφα των οποίων υπάρχουν στον χώρο και αναπτύσσεται ο τρόπος που σχηματίζεται η εικόνα σε αυτές (αρμονικές χαράξεις, γεωμετρία του χώρου, τρόπος διευθέτησης των μορφών). Με αυτό τον τρόπο αναπτύσσεται μια βιωματική γνώση της αρχαίας ελληνικής σκέψης.

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
Διάλεξη/Εργαστήριο στο Μουσείο Ηρακλειδών
14:00 – 16:00
Στο δίωρο θα αναπτυχθεί η σχέση τέχνης και μαθηματικών στο πλαίσιο των ιδεών που αναπτύχθηκαν στην επίσκεψη στον Κεραμεικό.
Πρώτη ώρα (θεωρία): Ανάλυση της στήλης της Ηγησούς όπου θα αναπτυχθεί συνολικά το πλαίσιο των ιδεών και της τεχνικής με την οποία σχηματίζονται τα επιτύμβια ανάγλυφα και πώς αυτό μας βοηθά να κατανοήσουμε την αρχαιοελληνική κατανόηση του χώρου και τη γεωμετρική της κατασκευή. Δεύτερη ώρα (εργαστήρι): Καθένας από τους συμμετέχοντες θα εργαστεί πάνω στην μελέτη ενός αναγλύφου και θα σχηματίσει από αυτό μια προσωπική γεωμετρική, ζωγραφική επιφάνεια.

«Το Εικαστικό Εργαστήρι με θέμα: “Η Γεωμετρία: Φιλοσοφική/Καλλιτεχνική Προσέγγιση” διερευνά τη σχέση της γεωμετρίας με τον εικαστικό χώρο με βάση τις προσεγγίσεις της Προσωκρατικής Φιλοσοφίας», περιγράφει ο εισηγητής.

Ημερομηνία: Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2012
Ώρα και τόπος συνάντησης: 10:45 στoν Αρχαιολογικό Χώρο του Κεραμεικού
Διάρκεια: 11:00 – 16:00 (με ωριαίο διάλειμμα).