Ο τομέας της παθητικής ασφάλειας έχει ιδιαίτερη ανάπτυξη ειδικά τα τελευταία χρόνια. Οι αερόσακοι, ολοένα και αυξάνονται μέσα στην καμπίνα του αυτοκινήτου, ώστε να σώσει τους επιβάτες από ένα ατύχημα. Βέβαια, οι αερόσακοι για να προσφέρουν την ασφάλεια που πρέπει να δίνουν, θέτει κάποιους όρους στους επιβαίνοντες.

Καθαρό το ταμπλό
Κρατείστε το ταμπλό του συνοδηγού καθαρό και το τιμόνι ακάλυπτο. Να μην τοποθετείτε μικροπράγματα στο ταμπλό, γιατί σε περίπτωση σύγκρουσης, θα τα εκτοξεύσει εναντίον του επιβάτη, προκαλώντας κάποιο επιπρόσθετο τραυματισμό.

Με το τσιγάρο στο στόμα
Εκτός ότι απαγορεύεται το τσιγάρο κατά τη διάρκεια της οδήγησης, αν σε περίπτωση ο αερόσακος ενεργοποιηθεί και κάποιος επιβάτης κρατά τσιγάρο στο στόμα του, τότε είναι πολύ πιθανό να εκσφενδονιστεί και να προκαλέσει εγκαύματα, ακόμα και πυρκαγιά στο όχημα.

Παιδικό κάθισμα
Αν θέλουμε να μεταφέρουμε ένα παιδί με παιδικό κάθισμα, πρέπει να φροντίσουμε στην απενεργοποίηση του αερόσακου συνοδηγού. Η σωστή θέση του παιδικού καθίσματος είναι να βρίσκεται η πλάτη του προς τη μεριά του ταμπλό και το παιδί να κοιτά προς τα πίσω.

Ζώνη ασφαλείας
Ο αερόσακος είναι αποτελεσματικός μόνο σε περίπτωση που ο επιβάτης φορά τη ζώνη ασφαλείας του. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι οι οδηγοί παλαιότερων μοντέλων, που δε διαθέτουν αερόσακο, δεν πρέπει να φορούν ζώνη ασφαλείας.

Άδεια αγκαλιά
Ο συνοδηγός και φυσικά ο οδηγός δεν πρέπει να κρατά κάτι στην αγκαλιά του ή στα χέρια του, γιατί σε περίπτωση σύγκρουσης, ο αερόσακος θα εκτοξεύσει τα πράγματα προκαλώντας τραυματισμό.

Πηγή: autotriti.gr