Ο πρώτος κινητήρας τεχνολογίας Skyactiv της Mazda που θα βγει στην παραγωγή είναι ο νέος 1,3 λίτρων που θα δούμε στο Mazda 2. To σύνολο παρουσιάζεται επίσημα στην έκθεση τεχνολογίας Automotive Engineering Exposition, που γίνεται αυτές τις ημέρες στο Τόκιο της Ιαπωνίας (18-20 Μαϊου).

Ο κινητήρας αυτός φέρει τεχνολογία άμεσου ψεκασμού και η εταιρεία τον κατατάσσει στη σειρά SKYACTIV, και πιο συγκεκριμένα στην κατηγορία G με χωρητικότητα στα 1.3 λίτρα. Το σύνολο αυτό φέρει ιδιαίτερα υψηλή τεχνολογία που συνολικά του χαρίζει απόδοση της τάξης των 84 ίππων, γεγονός που οφείλεται και στην ασυνήθιστα υψηλή σχέση συμπίεσης για κινητήρα του είδους (14.0:1).

Η απόδοση του κινητήρα είναι οι 84 ίπποι στις 5.400 σ.α.λ. και τα 112 Nm ροπής στις 4.000 σ.α.λ., όμως ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η κατανάλωση αφού με το αναβαθμισμένο σύστημα start&stop αυτή βελτιώνεται κατά 8% φτάνοντας έτσι στα μόλις 3,3 λίτρα/100 χιλιόμετρα. Μερικά από τα σημαντικά στοιχεία του κινητήρα αυτού, είναι η προσοχή που έχει επιδείξει η Mazda στην πιο αποδοτική καύση του μίγματος, ώστε η απόδοση της ροπής στις χαμηλές στροφές να είναι αξιοσημείωτη, καθώς και οι κατά 30% λιγότερες μηχανικές τριβές.

Ο κινητήρας αυτός θα διατίθεται στο γνωστό Mazda 2, αρχικά στην Ιαπωνική αγορά και μάλιστα άμεσα, και η εταιρεία αναφέρει χαρακτηριστικά ότι θα είναι ο πρώτος κινητήρας του είδους που θα διατίθεται σε ιαπωνικό αυτοκίνητο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Mazda έχει ήδη καταθέσει περί τις 130 πατέντες για τον κινητήρα αυτό.

Πηγή: autotriti.gr