Οι τραγωδίες παγκόσμιας εμβέλειας που βίωσαν τον τελευταίο καιρό οι δύο χώρες, Γερμανία και Γαλλία, φαίνεται να τις έχουν φέρει πιο κοντά, όπως προκύπτει από την κοινή ανακοίνωσή των ηγετών των δύο χωρών μετά την συνάντησή τους στο Βερολίνο, στην οποία έγινε λόγος για στενότερη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας και οικονομίας. Μετά από πολλά χρόνια εντάσεων φαίνεται πως οι δολοφονίες στη γαλλική εφημερίδα Σαρλί Εμπντό καθώς και η συντριβή του αεροσκάφους της Germanwings στις γαλλικές Άλπεις απέδειξε στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και στον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, την ανάγκη σύμπλευσης για την από κοινού αντιμετώπιση διαφόρων θεμάτων.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συναντήθηκαν την Τρίτη στο Βερολίνο, μία εβδομάδα μετά τη συντριβή του Airbus Α320 της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας Germanwings, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 150 επιβάτες και πλήρωμα. Το τραγικό αυτό δυστύχημα συνέβη δύο μόλις μήνες αφότου ένοπλοι ισλαμιστές σκότωσαν εν ψυχρώ 17 ανθρώπους στα γραφεία της εφημερίδα Σαρλί Εμπντό και σε ένα εβραϊκό κατάστημα στο Παρίσι.

«Κοιτώντας πίσω, η Γερμανία και η Γαλλία υποβλήθησαν σε δοκιμασίες τους 3 πρώτους μήνες του 2015 κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι χώρες μας να έρθουν πιο κοντά», δήλωσε η καγκελάριος κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου. Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε βέβαια και στις δολοφονίες της Σαρλί Εμπντό λέγοντας : «θυμάμαι τα φρικτά γεγονότα στην Σαρλί Εμπντό αλλά και την αποφασιστική αντίδραση υπέρ της ελευθερίας του λόγου, της δημοκρατίας και της μάχης κατά της τρομοκρατίας. Μαζί στείλαμε ένα μήνυμα σχετικά με το πώς αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις στην εποχή μας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι η γαλλο-γερμανική φιλία έχει «εξελιχθεί» τις τελευταίες εβδομάδες σε «αδελφική».

Σε ένδειξη των προσπαθειών για γεφύρωση των μεταξύ τους σχέσεων, οι δύο χώρες ανακοίνωσαν εννέα κοινά επενδυτικά προγράμματα τα οποία εστιάζουν στην ενέργεια και σε τομείς της ψηφιακής οικονομίας.

Ξεχωριστά, οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν πάνω σε ένα νέο στρατιωτικό δορυφορικό πρόγραμμα παρακολούθησης, ενώ παράλληλα να ξεκινήσει η ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού μη επανδρωμένου αεροσκάφους με την Ιταλία.