Η αποστολή του ΟΗΕ στην Πρίστινα (UNMIK) εκφράζει ανησυχία για τα βίαια γεγονότα στο κέντρο της Πρίστινας και εκτιμά ότι «τέτοιες ενέργειες δεν έχουν καμία σχέση με το δημοκρατικό δικαίωμα της έκφρασης διαμαρτυρίας» τόνισε ο εκπρόσωπός της Μπρέντεν Βάρμα.

Ευθύνη της αστυνομίας του Κοσόβου είναι να εγγυάται τη δημόσια ασφάλεια και να λαμβάνει μέτρα εναντίον ατόμων που εκμεταλλεύονται το βασικό δικαίωμα της ειρηνικής διαμαρτυρίας και καταφεύγουν στη βία, στους βανδαλισμούς, για τα οποία δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, ανέφερε ο κ. Βάρμα.

«Ο ειδικός εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κόσοβο, Φαρίντ Ζαρίφ εξήρε τη συγκρατημένη και υπεύθυνη απάντηση της αστυνομίας στην ανομία ορισμένων διαδηλωτών και κάλεσε τους κατοίκους της Πρίστινας να συνεργαστούν με την αστυνομία στην προσπάθεια να εδραιώσουν την τάξη και την ειρήνη» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της UNMIK.

Η UNMIK θα παραμείνει σε επαφή με τους διάφορους φορείς στο Κόσοβο, ώστε να μειωθεί η ένταση και να ενθαρρύνει τον εποικοδομητικό διάλογο, πρόσθεσε.

Μεγάλη ανησυχία για τις βίαιες διαδηλώσεις στο Κόσοβο εκφράζει και η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πρίστινα.

Οι ειρηνικές διαδηλώσεις είναι θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών. Είναι δημοκρατικός τρόπος, μέσω του οποίου οι πολίτες στέλνουν μηνύματα στους πολιτικούς ηγέτες, υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου της ΕΕ στο Κόσοβο.

Οι διαδηλώσεις είναι επίσης σημάδι της απογοήτευσης των πολιτών με την κατάσταση στο Κόσοβο. Συχνά, τα ίδια αίτια ωθούν τους ανθρώπους να αναζητήσουν θέσεις εργασίας έξω από το Κόσοβο ή ακόμα και να γίνουν θύματα παράνομης μετανάστευσης. Οι διαδηλώσεις γίνονται για να σταλεί ένα μήνυμα και ενδεχομένως να αφυπνιστούν οι θεσμοί, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, στην οποία σημειώνεται ότι οι λύσεις βρίσκονται μέσω πολιτικού διαλόγου στους πολιτικούς θεσμούς, μέσω κοινωνικού διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους και σε ανοιχτό διάλογο των αρχών με την κοινωνία.

Η ΕΕ καλεί τους πολιτικούς ηγέτες από τον κυβερνητικό συνασπισμό και την αντιπολίτευση να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δώσουν απαντήσεις στις ελπίδες των πολιτών, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.