Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε «ανοησίες» τις κατηγορίες που διατύπωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ο ουκρανικός στρατός που πολεμά στην ανατολική Ουκρανία εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών είναι μια λεγεώνα του ΝΑΤΟ.

«Η δήλωση ότι υπάρχει μια λεγεώνα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία είναι ανοησία. Δεν υπάρχει καμία λεγεώνα του ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας μιας έκτακτης συνόδου της επιτροπής ΝΑΤΟ – Ουκρανίας στις Βρυξέλλες.

«Οι ξένες δυνάμεις στην Ουκρανία είναι Ρώσοι, οπότε πιστεύω ότι κατά μία έννοια αυτό είναι το πρόβλημα, ότι υπάρχουν ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία και ότι η Ρωσία υποστηρίζει τους αυτονομιστές (αντάρτες) με εξοπλισμό», πρόσθεσε.

«Ποιος πολεμά (στην ανατολική Ουκρανία); Υπάρχουν επίσημες μεραρχίες των (ουκρανικών) ενόπλων δυνάμεων, αλλά σε μεγάλο βαθμό υπάρχουν τα αυτοαποκαλούμενα τάγματα εθελοντών εθνικιστών. Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για έναν στρατό, αλλά για μια λεγεώνα των ξένων και σε αυτή την περίπτωση μια λεγεώνα των ξένων του ΝΑΤΟ, που δεν έχει στόχο την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων της Ουκρανίας», κατήγγειλε ο Πούτιν από την Αγία Πετρούπολη.

«Υπάρχουν ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία και η Ρωσία υποστηρίζει τους αυτονομιστές με εξοπλισμό. Και έχουμε παρατηρήσει μια σημαντική αύξηση στην εισροή εξοπλισμού (που στέλνει) η Ρωσία στους αυτονομιστές στην Ουκρανία», επεσήμανε ο Στόλτενμπεργκ. «Μιλάμε για βαρύ οπλισμό και διαφόρων ειδών εξοπλισμό», πρόσθεσε.

Η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία πήρε νέα τροπή το Σάββατο με τον βομβαρδισμό του στρατηγικής σημασίας λιμανιού της Μαριούπολης, στον οποίο σκοτώθηκαν 30 πολίτες και τραυματίστηκαν σχεδόν εκατό.

«Καταδικάζουμε την κλιμάκωση της βίας κατά μήκος της γραμμής της εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία από τους αυτονομιστές που υποστηρίζει η Ρωσία», σημείωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι «τέτοιες τυφλές επιθέσεις είναι αδικαιολόγητες και απαράδεκτες».

«Παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις της να εργαστεί προς μια ειρηνική λύση, η Ρωσία συνεχίζει να προσφέρει υποστήριξη, εκπαίδευση, εξοπλισμό και δυνάμεις» στους αντάρτες, κατήγγειλε ο Στόλτενμπεργκ.

«Τις τελευταίες εβδομάδες η Ρωσία τους έχει παράσχει εκατοντάδες προηγμένα στοιχεία εξοπλισμού, μεταξύ αυτών συστήματα πυραύλων, βαρύ πυροβολικό, άρματα μάχης, τεθωρακισμένα και στρατιωτικά ηλεκτρονικά συστήματα», διευκρίνισε ο ίδιος, καλώντας για μία ακόμη φορά τη Μόσχα «να σταματήσει αμέσως να υποστηρίζει τους αυτονομιστές».