O επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Ρέντσι, η χώρα του οποίου ασκεί αυτό το εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάλεσε σήμερα κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, να καταδικάσει την «είσοδο» των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, την οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτη κλιμάκωση».

Σε ό,τι αφορά «την είσοδο των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ο πρόεδρος του Συμβουλίου επανέλαβε ότι πρόκειται για μια απαράδεκτη κλιμάκωση, της οποίας οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές» σύμφωνα με ένα δελτίο Τύπου που εξέδωσε το γραφείο του Ρέντσι.

Ο Ματέο Ρέντσι τηλεφώνησε στον Βλαντίμιρ Πούτιν πριν από λίγες ώρες προκειμένου να του εκφράσει «τη μεγάλη του ανησυχία» σχετικά με το θέμα της Ουκρανίας και «να ζητήσει μια ταχεία επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» σύμφωνα με αυτό το κείμενο.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο ανέφερε σε ένα δικό του δελτίο Τύπου ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι είχαν μια τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα κατά την οποία συζήτησαν την ανάγκη να αυξηθούν οι διεθνείς προσπάθειες με στόχο τον τερματισμό της αιματοχυσίας στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε εξάλλου τηλεφωνικές συνδιαλέξεις τις τελευταίες ημέρες με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο τον οποίο θα συναντήσει εκ νέου το Σάββατο κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Συνόδου στις Βρυξέλλες, διευκρινίζει η ανακοίνωση της Ρώμης.

Επιπλέον η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φεντερίκα Μογκερίνι τηλεφώνησε στον Ουκρανό ομόλογό της Πάβλο Κλίμκιν για να τον διαβεβαιώσει ότι η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών κατά τη διάρκεια μιας ανεπίσημης συνόδου των επικεφαλής της διπλωματίας των κρατών μελών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Μιλάνο.