Στο Ανώτατο Δικαστήριο προσέφυγε η κυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ με αίτημα να επιτρέψει το τελευταίο αντιμεταναστευτικό διάταγμα να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή, έπειτα από απόφαση εφετείου της Καλιφόρνιας το οποίο προβλέπει πως μόνο μέρη της μπορούν να τεθούν σε ισχύ.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει το επιχείρημα πως η τελευταία εκδοχή του αντιμεταναστευτικού διατάγματος διαφέρει από τις προηγούμενες «τόσο στη διαδικασία όσο και στην ουσία» και πως οι διαφορές δείχνουν πως «είναι βασισμένη στους σκοπούς της εθνικής ασφάλειας και των εξωτερικών υποθέσεων και δεν έχει «θρησκευτικό» χαρακτήρα.

Η ταξιδιωτική απαγόρευση του Τραμπ ανακοινώθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου και αντικατέστησε δύο προηγούμενες εκδοχές του διατάγματος του Αμερικανού προέδρου, η εφαρμογή των οποίων εμποδίστηκε από ομοσπονδιακά δικαστήρια.

Απόφαση ομοσπονδιακού τριμελούς εφετείου του Σαν Φρανσίσκο, στις 13 Νοεμβρίου, επιτρέπει στην κυβέρνηση Τραμπ να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα των μεταναστών και προσφύγων από έξι χώρες με κατά πλειονότητα μουσουλμανικό πληθυσμό (Ιράν, Λιβύη, Συρία, Υεμένη, Σομαλία, Τσαντ) εάν δεν έχουν καμιά πρότερη σχέση με τις ΗΠΑ. Το εφετείο πήρε αυτή την απόφαση εξετάζοντας την προσφυγή της κυβέρνησης εναντίον πρωτόδικης δικαστικής απόφασης που εμπόδιζε την εφαρμογή του αντιμεταναστευτικού διατάγματος του Τραμπ.