Συνάντηση στις Βρυξέλλες για τους ηγέτες Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κίνας. Σε αυτήν οι δύο πλευρές πέρασαν το μήνυμα ότι είναι αποφασισμένες να ηγηθούν της μάχης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη Συμφωνία του Παρισιού.

«Η Ευρώπη και οι ισχυροί εταίροι της σε όλον τον κόσμο είναι έτοιμοι να δείξουν τον δρόμο», δεσμεύθηκε λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Ενέργεια και το Κλίμα, Μιγκέλ Αρίας Κανέτε. «Η Συμφωνία του Παρισιού θα παραμείνει ζωντανή. Ο κόσμος μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην Ευρώπη», τόνισε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αφήσει να πλανάται αβεβαιότητα για την απόφασή του, όμως λίγες ώρες πριν την ανακοινώσει, ήδη οι Ευρωπαίοι τόνιζαν την απόλυτη δέσμευσή τους στην ιστορική αυτή συμφωνία που υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2015.

Μία ημέρα πριν επισκεφθεί τις Βρυξέλλες ο Κινέζος πρόεδρος, Λι Κετσιάνγκ, διαβεβαίωσε από το Βερολίνο ότι η χώρα του «θα συνεχίσει να τηρεί τις υποσχέσεις που έδωσε στη Συμφωνία του Παρισιού», προσθέτοντας ότι θα προτιμούσε να το κάνει «με τη συνεργασία των άλλων».

Σήμερα ο Λι συναντάται με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με το προσχέδιο της κοινής ανακοίνωσης, που συντάχθηκε πριν την ανακοίνωση των ΗΠΑ, οι δύο πλευρές πρόκειται να «επιβεβαιώσουν τις δεσμεύσεις» που έλαβαν στο Παρίσι και «να επιταχύνουν τη συνεργασία τους προκειμένου να βελτιώσουν την εφαρμογή» της συμφωνίας.

Βρυξέλλες και Πεκίνο αναμένεται να συζητήσουν τα απαραίτητα-συγκεκριμένα μέτρα, για να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να μειώσουν την εκπομπή αερίων. «Η σημερινή ανακοίνωση ενισχύει τη θέλησή μας αντί να μας αποθαρρύνει και αυτό το (αμερικανικό) κενό θα καλυφθεί από μια ευρεία και δεσμευμένη νέα ηγεσία», τόνισε ο Κανέτε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα ενισχύσει τις υπάρχουσες συνεργασίες της και θα αναζητήσει νέες συμμαχίες, από τις πιο ισχυρές οικονομίες του κόσμου ως τα πιο ευάλωτα κράτη. Θα τα κάνουμε μαζί. Βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», υπογράμμισε ο Κανέτε.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε ότι η Ευρώπη θα παραμείνει «στο πρώτο πλάνο της εφαρμογής» της Συμφωνίας του Παρισιού, με «όσους συμμερίζονται τους ίδιους στόχους».

Γιούνκερ: Δεν θα υπάρξει οπισθοδρόμηση

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε σήμερα κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής ΕΕ-Κίνας στις Βρυξέλλες, ότι «δεν υπάρχει οπισθοδρόμηση σε ό,τι αφορά την ενεργειακή μετάβαση. Δεν υπάρχει οπισθοδρόμηση σε ό,τι αφορά τη συμφωνία του Παρισιού».

«Η κοινή ηγεσία μας βεβαιώνει τους επιχειρηματικούς κύκλους, τους επενδυτές και τους ερευνητές -τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Κίνα και σε όλο τον κόσμο- ότι οφείλουν να οικοδομήσουν μια παγκόσμια οικονομία χαμηλής παραγωγής άνθρακα», υπογράμμισε.

Λι Κετσιάνγκ: Τα δύο μέρη επιβεβαιώνουν τις δεσμεύσεις τους

«Η Κίνα ανέκαθεν υπερασπίζεται τους πολυμερείς κανόνες, περιλαμβανομένων των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου», δήλωσε από την πλευρά του ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ. «Χωρίς κανόνες, αυτός ο κόσμος θα γίνει ζούγκλα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με ένα σχέδιο κοινής δήλωσης που συντάχθηκε πριν καν ανακοινωθεί η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού και του οποίου έλαβε γνώση το Γαλλικό Πρακτορείο, τα δύο μέρη «επιβεβαιώνουν τις δεσμεύσεις τους» που ανέλαβαν στο Παρίσι και «επιταχύνουν τη συνεργασία τους για να βελτιώσουν την εφαρμογή» της συμφωνίας.

Χούα: Θα λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα

«Πιστεύουμε ότι η Συμφωνία του Παρισιού αντικατοπτρίζει την πιο ευρεία συμφωνία της διεθνούς κοινότητας γύρω από το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Οι συμμετέχοντες πρέπει να προστατεύσουν το αποτέλεσμα αυτό που κερδίθηκε δύσκολα», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ.

Η κινεζική κυβέρνηση «θα λάβει συγκεκριμένα μέτρα» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, διαβεβαίωσε. «Θα τηρήσουμε ειλικρινά τις δεσμεύσεις μας».

«Πρόκειται για μια ευθύνη που αναλαμβάνει η Κίνα ως μια μεγάλη υπεύθυνη χώρα, όμως απαντά επίσης και στις αναπτυξιακές ανάγκες» της χώρας, πρόσθεσε η Χούα. «Παρατηρήσαμε ότι οι ενέργειές μας και ο ηγετικός μας ρόλος χαιρετίθηκαν από τη διεθνή κοινότητα», επεσήμανε η ίδια.

Ωστόσο, η Χούα εξήγησε ότι η Κίνα είναι έτοιμη «να συνεργαστεί με τα μέλη της διεθνούς κοινότητας, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, ώστε να προωθηθεί παγκοσμίως μια πράσινη και χαμηλή σε άνθρακα ανάπτυξη».

Κίνα και ΗΠΑ… ευθύνονται από κοινού για περίπου το 40% των εκπομπών ρύπων. Η συμφωνία τους ήταν κρίσιμη για την επίτευξη της Συμφωνίας του Παρισιού στο τέλος του 2015.