Θετικά στο νευροτοξικό παράγοντα σαρίν βρέθηκαν τα δείγματα που ελήφθησαν από την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία όπως ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική αντιπροσωπεία στον παγκόσμιο οργανισμό που ελέγχει την απαγόρευση των χημικών όπλων.

«Βρετανοί επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα που ελήφθησαν από το Χαν Σεϊχούν. Διαπιστώθηκε πως ήταν θετικά στον νευροτοξικό παράγοντα σαρίν ή κάποια ουσίας που μοιάζει με το σαρίν», ανέφερε η αντιπροσωπεία στη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης στη Χάγη του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, σύμφωνα με το Reuters.

Νωρίτερα οι τουρκικές αρχές είχαν ανακοινώσει πως και οι δικοί τους έλεγχοι έδειξαν επίσης ότι ο χημικός παράγοντας που χρησιμοποιήθηκε στις 4 Απριλίου ήταν το σαρίν.

Λαβρόφ: Ρώσοι και δυτικοί εμπειρογνώμονες πρέπει να συμμετάσχουν στην επιτροπή για την επίθεση με χημικά όπλα

Ρώσοι και δυτικοί ειδικοί πρέπει να συμμετάσχουν σε μια ομάδα που θα διερευνήσει την επίθεση με χημικά όπλα που φέρεται να πραγματοποιήθηκε στις 4 Απριλίου στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως εξήγησε «αρκετά πειστικά» χθες Τετάρτη στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον τους λόγους για τους οποίους μια ειδική ανεξάρτητη έρευνα του ΟΗΕ και του ΟΑΧΟ πρέπει να διενεργηθεί για την επίθεση.

«Όμως, λαμβονομένης υπόψη της τεράστιας, με στοιχεία έντονης αντιπαράθεσης, απήχησης που περιβάλλει αυτό που συνέβη στη Συρία προσφερθήκαμε να συμπληρώσουμε αυτές τις δομές με επαγγελματίες επιθεωρητές σε αυτό το πεδίο, που θα κληθούν τόσο από δυτικές χώρες όσο και από τη Ρωσία και από περιφερειακές χώρες», είπε ο Λαβρόφ. Πρόσθεσε πως «μου φάνηκε πως ο Τίλερσον αντέδρασε θετικά σε αυτή την ιδέα».

Ο Λαβρόφ είπε ακόμη πως η απροθυμία των δυτικών χωρών να στείλουν ειδικούς στο σημείο όπου φέρεται να πραγματοποιήθηκε η επίθεση βασίζεται σε «δικαιολογίες» για δήθεν κινδύνους, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Λαβρόφ δήλωσε πως συνάδελφοί του από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία «δεν δίνουν προσοχή στο γεγονός ότι πρέπει να επισκεφθούν όχι μόνο την αεροπορική βάση την οποία υποπτεύονται ως τον τόπο όπου φορτώθηκαν χημικά όπλα σε αεροπλάνα, αλλά επίσης και τον τόπο όπου επλήγησαν αυτά τα όπλα».

«Είπαν “δεν ξέρουμε ποιος ελέγχει αυτή την περιοχή, δεν είναι ασφαλές να στείλουμε εκεί επιθεωρητές”. Όλ’ αυτά είναι δικαιολογίες», τόνισε.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη πως η Ρωσία ανησυχεί για τις προσπάθειες των εταίρων της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αποφύγουν μια έντιμη διερεύνηση της επίθεσης.

«Ανησυχούμε πολύ για τις προσπάθειες των ξένων εταίρων μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας να αποφύγουν με οποιονδήποτε τρόπο μια έντιμη διερεύνηση αυτού του επεισοδίου», είπε ο Λαβρόφ.