Επειδή η καθημερινότητα έχει γίνει εξόχως απαιτητική και οι κακές ειδήσεις διαδέχονται η μία την άλλη, είναι απαραίτητο να διατηρήσετε την οικογενειακή γαλήνη και να περνάτε όσο γίνεται καλύτερα με τα αγαπημένα σας πρόσωπα:

  • Επειδή ακριβώς τα προβλήματα είναι πολλά, είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν μέρες που θα νιώθετε ένταση, απογοήτευση και άλλα παρόμοια συναισθήματα. Το θέμα είναι να μην τα ξεσπάσετε στην οικογένειά σας και να βρείτε ηρεμία μέσα από την αλληλεπίδραση μαζί τους.
  • Όταν σας προβληματίζει κάτι και εφ’όσον είσαστε αυτής της νοοτροπίας, θα ήταν χρήσιμο να το συζητήσετε με το/τη σύντροφό σας για να βγει από μέσα σας και να ζητήσετε μια δεύτερη άποψη ως προς το πώς θα μπορούσατε να διαχειριστείτε την κατάσταση. Είναι πολύ όμορφο να είσαστε μαζί και στα καλά και στα δύσκολα!
  • Μην επηρεάζεστε σε μεγάλο βαθμό από τις παράλογες και υπερβολικές αντιδράσεις του παιδιού σε κάποιες περιπτώσεις. Είναι ανώριμο λόγω ηλικίας, οπότε πρέπει να διατηρείτε την ψυχραιμία σας τόσο για να διατηρείται η οικογενειακή γαλήνη, όσο και για να διαχειριστείτε ορθολογικά τα πράγματα.
  • Θα πρέπει να μάθετε να λειτουργείτε αποτελεσματικά κάτω από σχεδόν μόνιμο καθεστώς πίεσης, ιδιαίτερα αν είσαστε εργαζόμενη μανούλα. Ο ύπνος (τουλάχιστον για κάποια χρόνια) θα είναι λίγος, θα τρώτε με το ρολόϊ στο χέρι, ο ελεύθερος χρόνος σας θα είναι ελάχιστος και με αυτά τα δεδομένα το μόνο εύκολο είναι να σηκώσετε τα χέρια ψηλά ή να τσακώνεστε συνεχώς με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.
  • Αξιοποιήστε με τον καλύτερο τρόπο τον όποιο ελεύθερο χρόνο έχετε στην καθημερινότητά σας. Βρείτε ασχολίες/δραστηριότητες που πραγματικά σας αποσυμπιέζουν και θα δείτε πόσο εύκολα αλλάζει η ψυχολογία σας.
  • Μάθετε να υποχωρείτε μπροστά σε αδιέξοδες συζητήσεις που «μυρίζουν» τσακωμό, αφού ούτε γίνεται να έχετε πάντα δίκιο ή και όσες φορές έχετε, εκείνο που προέχει είναι η οικογενειακή γαλήνη και όχι το παιχνίδι εξουσίας.

Περισσότερα θέματα και συμβουλές για γονείς και παιδιά στο mother.gr