Παγωμένα, πράσινα, κρυστάλλινα νερά μέσα σε ένα φυσικό τοπίο μοναδικής ομορφιάς. Αυτή είναι η εικόνα που δημιουργεί ο ποταμός Βοϊδομάτης σε όποιον έχει την τύχη να βρεθεί στην περιοχή του νομού Ιωαννίνων όπου ρέει.

Αποτελεί παραπόταμο του Αώου και οι κύριες πηγές του βρίσκονται κάτω από το χωριό Βίκος. Διασχίζοντας μία από τις ομορφότερες ορεινές τοποθεσίες της Ελλάδας, τον Εθνικό Δρυμό Βίκου Αώου, ο ποταμός περνά μέσα από τοποθεσίες πνιγμένες στα πλατάνια και ο ιδανικότερος τρόπος να τον απολαύσει κανείς είναι να κάνει ράφτινγκ στα νερά του.

Ο Βοϊδόμάτης χαρακτηρίζεται ως ένας από τους καθαρότερους ποταμούς της Ευρώπης και δεν είναι τυχαίο ότι η ονομασία του προέρχεται από το Σλάβικο «Μπόντε – Ματ», που σημαίνει «καλό νερό». Μια χούφτα νερό μέσα από τα καθάρια νερά του ποταμού και θα σας πείσει. Τα κρυστάλλινα νερά του είναι παγωμένα όλες τις εποχές του χρόνου.

Εάν είστε λάτρεις των extreme sports η άνοιξη είναι μια καλή εποχή, αφενός να δοκιμάσετε το συγκεκριμένο ποτάμι κάνοντας ράφτινγκ ή καγιάκ, αφετέρου να δείτε την περιοχή σε ανθοφορία. Ζαγοροχώρια, φαράγγι του Βίκου και Κόνιτσα είναι μόνο μερικά από τα μέρη που θα γνωρίσετε και θα σας γεμίσουν με όμορφες εικόνες. 

Για ράφτινγκ στον Βοϊδομάτη

Σημείο συνάντησης και εκκίνησης στον ποταμό είναι το γεφύρι της Αρίστης, κοντά στο ομώνυμο Ζαγοροχώρι, στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου. Τα 5 χλμ. της διαδρομής κυλούν χωρίς ιδιαίτερες τεχνικές απαιτήσεις και δυσκολίες, μέσα σε ένα καταπράσινο φυσικό σκηνικό στολισμένο με φυσικές πηγές, μικρούς καταρράχτες και πέτρινα γεφύρια.

Στα μέσα περίπου της διαδρομής θα συναντήσετε και το εγκαταλελειμμένο μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων του 16ου αιώνα. Η γύρω τοποθεσία με τους κάθετους βράχους και τις σπηλιές, που κάποτε λειτουργούσαν ως ασκηταριά, είναι συγκλονιστικά.

Στη συνέχεια, θα περάσετε κωπηλατώντας κάτω από το μονότοξο γεφύρι της Κάτω Κλειδωνιάς, μια μοναδική εμπειριά, ειδικά αν είστε τολμηροί και αποφασίσετε να κάνετε μία βουτιά στα παγωμένα νερά του.

Γενικά, πρόκειται για μία από τις πιο συναρπαστικές διαδρομές ράφτινγκ που αξίζει να τη ζήσετε, αφού ενδείκνυται και για αρχάριους.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Βοϊδομάτης
Βοϊδομάτης
Βοϊδομάτης
Βοϊδομάτης
Βοϊδομάτης
Βοϊδομάτης