Αν ένας προορισμός στη Λακωνία έχει συνδυάσει το όνομά του με το ρομαντισμό και τη γραφικότητα αυτός σίγουρα είναι η Μονεμβασιά. Μία από τις ελάχιστα κατοικημένες καστροπολιτείες της χώρας μέχρι σήμερα, πρόκειται για ένα μέρος τόσο γοητευτικό, που στην κυριολεξία μοιάζει ουτοπικό -όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται!

Στη Μονεμβασιά, ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει και αυτή είναι μία αίσθηση που σου δημιουργείται με το που διαβείς την είσοδο του κάστρου. Γοητευτική και ακαταμάχητη όλες τις εποχές του χρόνου, είναι γεγονός, ωστόσο, ότι η άνοιξη της ταιριάζει… γάντι, ενώ το Πάσχα στη λακωνική Καστροπολιτεία αποτελεί μία ξεχωριστή εμπειρία.

Μονεμβασιά

Στη Μονεμβασιά γίνεται μία από τις ωραιότερες περιφορές του Επιταφίου στην Ελλάδα. Οι πιστοί το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, ακολουθούν τον Επιτάφιο κρατώντας κεριά ενώ οι ψαλμωδίες αντηχούν στον μεγάλο βράχο δημιουργώντας μια μυστηριακή ατμόσφαιρα βαθιάς κατάνυξης.

Το βράδυ της Ανάστασης όλοι οι δρόμοι οδηγούν την πλατεία με το Κανόνι και την Εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού. Το Άγιο Φως δίνεται από χέρι σε χέρι και το «Χριστός Ανέστη» ακούγεται σε μια σιωπηλή, ευλαβική και κατανυχτική ατμόσφαιρα. Μετά το τέλος της αναστάσιμης λειτουργίας, ο κόσμος γεμίζει τις ταβέρνες της Καστροπολιτείας που σερβίρουν το γιορτινό τραπέζι με την πατροπαράδοτη μαγειρίτσα, αλλά και άλλες τοπικές σπεσιαλιτέ.

Μονεμβασιά

Την Κυριακή του Πάσχα στον περίβολο της εκκλησίας του Ελκόµενου Χριστού γίνεται το παραδοσιακό κάψιμο του Ιούδα – ενός ανθρώπινου ομοιώματος από ξύλα και άχυρα, μέσα στο οποίο υπάρχουν εκρηκτικά. Μόλις η φωτιά ανάψει, αρχίζει ο πανόραμα των βεγγαλικών!

Η παλιά πόλη της, γνωστή και ως Επάνω Κάστρο, είναι ένας εξαιρετικά διατηρημένος μεσαιωνικός οικισμός και μνημείο παγκόσμιου βεληνεκούς. Η ατμόσφαιρα είναι μοναδική, με τα χρώματα της πέτρας και της θάλασσας που κυριαρχούν στον ορίζοντα και τις αυστηρές γραμμές της να προκαλούν δέος.

Μονεμβασιά

Η βόλτα στην Πάνω Πόλη με τα αρχοντικά και την Αγία Σοφία που μοιάζει σχεδόν να αιωρείται, έτσι όπως κρέμεται στην πλαγιά πάνω από τη θάλασσα, θα σας εντυπωσιάσει, καθώς η πανοραμική άποψη της Μονεμβασιάς και της θάλασσας που απλώνεται στα «πόδια» της στην κυριολεξία κόβει την ανάσα.

Μονεμβασιά

Μπαίνοντας στο κάστρο, ένα μικρό δρομάκι στα αριστερά σας θα σας οδηγήσει στο σπίτι του ποιητή Γιάννη Ρίτσου, έξω από το οποίο υπάρχει και η προτομή του. Είναι ένα από τα πιο ήρεμα και όμορφα σημεία της Μονεμβασιάς, που δίνει στον επισκέπτη μια πρώτη εντύπωση για το τι τον περιμένει.

Μονεμβασιά

Τέλος, μια βόλτα κατά μήκος του θαλάσσιου τείχους, δίπλα σε μισογκρεμισμένες εκκλησίες στις εμπειρίες που πρέπει να ζήσετε.