Σε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν η μία την άλλη δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες λογισμικού παγκοσμίως: η αμερικανική Oracle, ηγέτης στις βάσεις δεδομένων, κατηγορεί τη γερμανική SAP για υποκλοπή δεδομένων που της κόστισε 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η SAP AG, κορυφαίος παίκτης στην αγορά εφαρμογών λογισμικού για επιχειρήσεις, φέρεται να εισέβαλλε σε δικτυακούς τόπους της Oracle, οι οποίοι προστατεύονταν από κωδικούς, και να κατέβασε χιλιάδες εμπιστευτικά έγγραφα.

Η Oracle υποστηρίζει ότι ο ανταγωνιστής της αξιοποίησε κλεμμένα στοιχεία τεκμηρίωσης για να βελτιώσει τα δικά της προϊόντα, και σε ορισμένες περιπτώσεις εμφάνισε τα επίμαχα αρχεία των δικά της.

Από την πλευρά της, η SAP παραδέχτηκε ότι έκλεψε εγχειρίδια χρήσης και δεδομένα τεκμηρίωσης της Oracle, υποστηρίζει όμως ότι οι ζημίες από τις πράξεις της ανέρχονται σε λίγα εκατομμύρια δολάρια, και όχι στα δύο δισ.

Η δίκη ξεκίνησε την Τρίτη στην Καλιφόρνια και αναμένεται να διαρκέσει γύρω στις έξι εβδομάδες.

Η υπόθεση βιομηχανικής κατασκοπίας είναι ενδεικτική του άγριου ανταγωνισμού στον οποίο επιδίδονται το τελευταίο διάστημα οι δύο γίγαντες του λογισμικού.

Η Oracle παραδοσιακά ειδικεύεται στις εταιρικές βάσεις δεδομένων, ωστόσο τα τελευταία έξι χρόνια έχει επενδύσει 40 δισ. δολάρια για την εξαγορά εταιρειών που ανταγωνίζονται τη SAP. Η SAP ειδικεύεται στο εταιρικό λογισμικό με το οποίο γίνεται η επεξεργασία των στοιχείων από τις βάσεις δεδομένων.

Το 2005, η Oracle έδωσε 10,3 δισ. δολάρια για να αγοράσει την PeopleSoft, ανταγωνιστή της SAP. Λίγο αργότερα, η SAP απάντησε αγοράζοντας την TomorrowNow, μια εταιρεία που προσέφερε υποστήριξη στα προϊόντα της PeopleSoft.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η TomorrowNow δικαιούνταν πρόσβαση σε προστατευμένους δικτυακούς τόπους της Oracle, δεδομένου ότι προσέφερε τεχνική υποστήριξη σε πελάτες της Oracle. Δεν είχε όμως δικαίωμα να κατεβάσει και να αποθηκεύσει τα εμπιστευτικά δεδομένα.

Η Oracle υποστηρίζει ότι η υποκλοπή πραγματοποιήθηκε μέσω πλαστών λογαριασμών της TomorrowNow που δημιουργήθηκαν ειδικά για αυτό τον σκοπό.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η υποκλοπή επέτρεψε στη SAP να κλέψει πελάτες από την Oracle.
πηγή: pathfinder