Ένα ακόμα βήμα προς την απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ έγινε σήμερα, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία ένα νομοσχέδιο που απαγορεύει το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης στη χώρα εκτός και αν ο Κινέζος ιδιοκτήτης του το πουλήσει.

Η απαγόρευση του TikTok πέρασε με την ψηφοφορία για το πακέτο ξένης βοήθειας 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν και, σύμφωνα με το CNN, ψηφίστηκε με 360 ψήφους υπέρ και 58 κατά.

Το νομοσχέδιο υποχρέωνε την ByteDance, τη μητρική εταιρεία του TikTok, να πουλήσει την εφαρμογή εντός κάποιων μηνών, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα αποκλειστεί από τα καταστήματα εφαρμογών της Apple και της Google στις ΗΠΑ.

Το νομοσχέδιο θα περάσει από τη Γερουσία για ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα.

Το TikTok βρίσκεται στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών εδώ και χρόνια, με τις αρχές να λένε ότι η πλατφόρμα επιτρέπει στο Πεκίνο να κατασκοπεύει τους χρήστες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το νομοσχέδιο επικρίθηκε έντονα από το TikTok

«Είναι λυπηρό που η Βουλή των Αντιπροσώπων χρησιμοποιεί το πρόσχημα μιας σημαντικής εξωτερικής και ανθρωπιστικής βοήθειας για να περάσει για μία ακόμη φορά ένα σχέδιο απαγόρευσης που θα παραβίαζε το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης 170 εκατομμυρίων Αμερικανών», δήλωσε ένας εκπρόσωπος τύπου της εφαρμογής στο Γαλλικό Πρακτορείο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.