Οι τρισδιάστατες εκτυπώσεις βρίσκουν όλο και περισσότερες εφαρμογές με το πέρασμα του χρόνου. Ο Τζακ Μπόλας έρχεται τώρα να γράψει ιστορία, καθώς έγινε ο αθλητής που τρέχει σε αγώνες με παπούτσια κατασκευασμένα από τρισδιάστατο εκτυπωτή.

Ο Μπόλας συμμετείχε σε αγώνες κλειστού στίβου στη Νέα Υόρκη, φορώντας παπούτσια ειδικά σχεδιασμένα σε τρισδιάστατο εκτυπωτή, ώστε να καλύπτουν απολύτως τις ανάγκες του.

Το ζευγάρι κατασκευάστηκε τον Ιανουάριο έπειτα από πολύμηνες έρευνες. «Πάντα αναρωτιόμουν πώς θα ήταν να είχα παπούτσια φτιαγμένα κατά παραγγελία», ανέφερε ο Τζακ Μπόλας. «Μου έδωσαν πολύ καλύτερη φυσική αίσθηση, εξαιρετική ισορροπία ενώ ανταποκρίθηκαν άριστα στο σκληρό ταρτάν» προσέθεσε.

Η μελέτη για την κατασκευή των υποδημάτων ξεκίνησε με την τοποθέτηση αισθητήρων στα κοινά αθλητικά παπούτσια του Τζακ Μπόλας. Με τον τρόπο αυτόν, οι ερευνητές της εταιρείας κατασκευής τους κατάφεραν να κατανοήσουν πώς αντιδρούν τα πόδια του αθλητή στην επαφή με τα παπούτσια. Παράλληλα, κάμερες κατέγραφαν, την ώρα που έτρεχε, όλες τις αντιδράσεις των ποδιών του, προκειμένου η μελέτη να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

«Κάθε παπούτσι μπορεί να φτιαχτεί με βάση τις μοναδικές κινήσεις του κάθε αθλητή», σημειώνει η Κάθριν Πετρέκα, διευθύντρια του τμήματος καινοτομίας της εταιρείας. «Μπορούμε να δημιουργήσουμε υποδήματα κατά παραγγελία ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν σε κάθε αθλητή. Οι πλαστικές και σιδερένιες τάπες σε κάθε παπούτσι τοποθετούνται μετά από σχετική μελέτη για να καταστήσουν τον αθλητή αποδοτικότερο», συμπλήρωσε.

Αυτήν τη στιγμή, η εταιρεία δεν διαθέτει προϊόντα με τη συγκεκριμένη τεχνολογία στο καταναλωτικό κοινό. Ωστόσο, ίσως στο μέλλον να έχει τη δυνατότητα να «εκτυπώσει» τρισδιάστατα υποδήματα, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου.

Για την ιστορία, ο αθλητής διάνυσε το ένα μίλι σε χρόνο 4 λεπτά 1 δεύτερο και 44 δέκατα.