Επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιεί ο Γάλλος υφυπουργός Άμυνας, Ζαν Μαρκ Τοντεσινί, υπεύθυνος για θέματα Βετεράνων και Ιστορικής Μνήμης, τη Δευτέρα 9 Μαρτίου, στο πλαίσιο περιοδείας του σε βαλκανικές χώρες, για τον εορτασμό των μαχών του «Ανατολικού Μετώπου» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η γαλλική πρεσβεία.

Κατά τη διάρκεια της ολιγόωρης παραμονής του, ο κ. Τοντεσινί θα συναντηθεί με την υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη.

Ο Γάλλος αξιωματούχος θα επισκεφθεί το συμμαχικό κοιμητήριο του Ζάιτενλικ, στο οποίο βρίσκονται οι τάφοι 8.000 Γάλλων, όπου θα εγκαινιάσει το γαλλικό τμήμα του κοιμητηρίου, και το Μουσείο της Εβραϊκής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης.

Αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο κ. Τοντεσινί θα αναχωρήσει για την ΠΓΔΜ και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τη Σερβία και τη Ρουμανία, όπου θα ολοκληρώσει την περιοδεία του την Πέμπτη, 12 Μαρτίου.

Η επίσκεψη γίνεται στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προκειμένου «να υπενθυμίσει τη σημασία των μαχών σε αυτές τις περιοχές μεταξύ 1915 και 1918 και προκειμένου να τιμηθούν οι χιλιάδες Γάλλοι στρατιώτες που σκοτώθηκαν έξω από τα γαλλικά σύνορα, αλλά και να υπογραμμιστούν οι διμερείς σχέσεις της Γαλλίας με τις χώρες αυτές στον τομέα της άμυνας».