Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, η «βουτιά» του Χρηματιστηρίου Αθηνών, οι ανησυχίες για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αλλά και η νέα ελληνική περιπέτεια μετά την αποτυχία του κοινοβουλίου να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, βρίσκονται στο επίκεντρο της επισκόπησης του διεθνούς Τύπου, με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να μην διστάζουν να επαναφέρουν την κινδυνολογία και το Grexit. Bloomberg: Ποιο το πολιτικό κόστος για τον Τσίπρα στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Το πολιτικό κόστος για τον Αλέξη Τσίπρα μπροστά στις πρόωρες εκλογές καταγράφει το πρακτορείο Bloomberg. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στη «δίψα» του για την εξουσία και στο πώς θα αντιδράσει ο ελληνικός λαός στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, τη στιγμή που η ελληνική οικονομία ανακάμπτει κι εξέρχεται από την εξαετή κρίση, επισημαίνει το πρακτορείο. Σε αντίθετη περίπτωση, «ο Τσίπρας και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα θα χρεωθούν το γεγονός ότι προκάλεσαν εθνικές εκλογές σε μια περίοδο κρίσης και αβεβαιότητας. Κι αυτό με τη σειρά του θα μειώσει τις πιθανότητές του για μια μεγάλη νίκη στις επερχόμενες εκλογές», τονίζει ο Θεόδωρος Κουλουμπής, ομότιμος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Μετά από τον τρίτο και τελευταίο αποτυχημένο γύρο εκλογής προέδρου της δημοκρατίας, αυτά που διακυβεύονται είναι υψηλά καθώς η Ελλάδα οδεύει προς εκλογές, αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC. Όπως τονίζει, ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό τη ΝΔ βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, «ένα αντί-μνημονιακό κόμμα του οποίου η άνοδος αποτυπώνεται στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, που εμφανίζουν πως οι Έλληνες είναι δυσαρεστημένοι με την ΕΕ και που υποδηλώνουν ότι οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν επιστροφή στη δραχμή παρά παραμονή στο ευρώ. Εγείρει δε το φάντασμα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ για άλλη μία φορά».

Ερμηνεύοντας την οριστική απάντηση στο δίλημμα «Πρόεδρος ή κάλπες» που έδωσαν οι βουλευτές στη σημερινή ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το CNN σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του με τον τίτλο: «Ετοιμαστείτε για ένα νέο ελληνικό δράμα», επισημαίνει ότι η χώρα «κινδυνεύει με δυσάρεστες επιπτώσεις για την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα».

Ενώ τα πλάνα του ΣΥΡΙΖΑ είναι δημοφιλή στους Έλληνες που έχουν πληγεί από το υψηλό ποσοστό ανεργίας και τα χρόνια κρίσης, πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως δεν είναι ρεαλιστικά, είναι ανεύθυνα και θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μία κρίση που θα οδηγούσε την Ελλάδα να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, τονίζει το CNN.

Με τον τίτλο «Η Ελλάδα στο χείλος μίας νέας καταστροφής καθώς ο πρωθυπουργός προσπαθεί να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές», η βρετανική εφημερίδα Guardian αναφερόταν το πρωί της Δευτέρας στην ύστατη προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά και το μήνυμά του προς τους βουλευτές για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Με την Ελλάδα αντιμέτωπη με την αποπληρωμή χρέους περίπου 5 δισεκατομμυρίων ευρώ εντός των πρώτων τριών μηνών του 2015, το φάντασμα της άτακτης χρεοκοπίας εμφανίζεται ξανά», τονίζει ο Guardian.

Όπως σχολιάζουν οι Financial Times, κάποια κόμματα στην Ε.Ε. αγνοούν τη Δημοκρατία και φλερτάρουν με τη βία, ενώ αναφέρονται και στον αριστερό λαϊκισμό, τύπου ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και Podemos στην Ισπανία. «Η Ευρώπη οφείλει αυτό το πολιτικό σκηνικό αβεβαιότητας εν μέρει στις λαϊκιστικές δυνάμεις της δεξιάς και της αριστεράς, των οποίων η ανάπτυξη προϋπήρχε της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008, αν και ενισχύθηκε σημαντικά έκτοτε», τονίζουν οι FT.

«Ορισμένα μη συμβατικά κόμματα περιφρονούν τη δημοκρατία, ασπάζονται το ρατσισμό και φλερτάρουν με τη βία. Αυτές οι ταμπέλες όμως, δεν περιγράφουν σωστά τα κινήματα των ανταρτών της δεξιάς, όπως είναι το Κόμμα Ανεξαρτησίας της Βρετανίας και οι Δημοκράτες της Σουηδίας, πόσο μάλλον αριστερά κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και οι Podemos στην Ισπανία», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters σημειώνει ότι «η αποτυχία των Ελλήνων βουλευτών να εκλέξουν νέο Πρόεδρο στην τελευταία σημερινή ψηφοφορία, οδηγεί τη χώρα σε πρόωρες εκλογές που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν το διεθνές πρόγραμμα διάσωσής της, το οποίο χρειάζεται για να πληρώνει τους λογαριασμούς της». Υπογραμμίζοντας τη μεταβλητότητα των αγορών, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών διεύρυνε την πτώση του στο 10,7% μετά την ψηφοφορία, ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκαν πάνω από το 9%. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς «που θέλει να ακυρώσει το μνημόνιο που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την ΕΕ και το ΔΝΤ και να διαγράψει μεγάλο μέρος του χρέους της χώρα έχει σταθερό προβάδισμα επί μήνες στις δημοσκοπήσεις, αλλά αυτό έχει μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες», σημειώνει το Reuters, προσθέτοντας: «Οι διασπάσεις στους δυνητικούς συμμάχους μετά τις εκλογές τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Νέας Δημοκρατίας έχουν επίσης περιπλέξει τις προοπτικές, αυξάνοντας τον κίνδυνο να είναι βραχύβια η όποια νέα κυβέρνηση».

«Μία νέα κυβέρνηση θα έχει την ευθύνη να διαπραγματευθεί μία νέα συμφωνία με την τρόικα των διεθνών δανειστών για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας την επόμενη διετία» αναφέρει η εφημερίδα Wall Street Journal, προσθέτοντας ότι πολλοί επενδυτές φοβούνται ότι οι ήδη τεταμένες σχέσεις με την τρόικα μπορεί να χαλάσουν, εάν μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπαναχωρήσει από μεταρρυθμίσεις και μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει εφαρμόσει η Ελλάδα.