Κίνηση «πανικού» από την κυβέρνηση χαρακτήρισε τις συλλήψεις του προπερασμένου Σαββάτου, μιλώντας στο «Έθνος της Κυριακής», ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, ενώ προέβλεψε πως «η ιστορία δεν είναι δεμένη».

Ο ίδιος εμφανίζεται κάθετος στο ότι η αγανάκτηση και ο θυμός οδηγούν τον κόσμο στα άκρα και ξεκαθαρίζει πως άλλο πατριωτισμός που πρεσβεύει το κόμμα του και άλλο ο ναζισμός της Χρυσής Αυγής.

Η κυβερνητική «παγωμάρα» από τη μη προφυλάκιση των τριών βουλευτών της Χρυσής Αυγής και η «ανακούφιση» από την προφυλάκιση Μιχαλολιάκου και Παππά δείχνουν, κατά την άποψή σας, προχειρότητα στους χειρισμούς;

Η προχειρότητα είναι το λιγότερο. Δείχνει ότι ήταν οργανωμένο, δεν τους βγήκε και είπαν τουλάχιστον να βρουν ανακούφιση με την προφυλάκιση Μιχαλολιάκου και Παππά. Αυτή η συμπεριφορά της κυβέρνησης είναι πιο προσβλητική και από την εσπευσμένη ενέργεια που έκανε το Σάββατο.

Πολλοί λένε πως υπήρχε ανοχή απέναντι στη Χρυσή Αυγή και αναρωτιούνται αν έπρεπε να δολοφονηθεί ένας ακόμη άνθρωπος για να κινηθεί η όποια διαδικασία. Οι σοβαρές αφορμές είχαν δοθεί. Γιατί μέχρι τώρα δεν είχε γίνει τίποτα;

Γιατί η ΧΑ τούς πραγματοποίησε την επιθυμία. Τη φέρανε μέσα ο κ. Σαμαράς και όσοι τον προστάτευαν, για να τεθεί εκτός Βουλής ο ΛΑΟΣ. Φύγαμε εμείς που είχαμε έναν λόγο πιεστικό και πειστικό, για να μπουν μέσα αυτοί που δεν μπορούν να ορθώσουν πολιτικό λόγο. Στην πορεία όμως τους προέκυψε ένας «μπαμπούλας». Και έκαναν την κίνηση πανικού του Σαββάτου. Η υπόθεση δεν ήταν καθόλου καλά «δεμένη». Ο κ. Αθανασίου εξαπατήθηκε από τους υφιστάμενούς του και αυτός με τη σειρά του εξαπάτησε τον πρωθυπουργό. Η υπόθεση ανατέθηκε σε δυο σοβαρούς ανακριτές που δεν μπορούσαν παρά να σταματήσουν τις αλχημείες και τις γελοιότητες.

Οι επιθέσεις των βουλευτών της ΧΑ στην Ευελπίδων -αμέσως μετά την απελευθέρωσή τους- σε όποιον έβρισκαν μπροστά τους, εκτιμάτε ότι θα αποτελέσει την πρακτική τους στη συνέχεια;

Οταν σου έχουν φορέσει χειροπέδες, έχεις διαπομπευτεί και μπροστά σου βλέπεις αυτούς που χρησιμοποιήθηκαν για να σε διαπομπεύσουν, δεν τους προσφέρεις γαρδένια. Δεν μπορούμε όμως να μην πούμε ότι αυτές οι πράξεις καταδεικνύουν ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν καμία σχέση με τον πολιτικό πολιτισμό. Ηταν αναμενόμενη αυτή η αντίδραση. Θέλω να ελπίζω ότι στο μέλλον η ΧΑ θα μπει σε άλλες «ράγες», μετά το μάθημα που πήρε.

Πιστεύετε ότι η δημοσκοπική άνοδος της Χρυσής Αυγής, όπως καταγράφηκε το τελευταίο διάστημα, θα αντιστραφεί μετά τις τελευταίες εξελίξεις;

Η δημοσκοπική άνοδος της ΧΑ τροφοδοτείται από την πολιτική του κ. Σαμαρά. Οσο ο κ. Σαμαράς λεηλατεί το οικογενειακό βαλάντιο με τις μειώσεις μισθών, τα χαράτσια και τους φόρους, στέλνει τον κόσμο στα άκρα. Τη ΧΑ ή κάποιες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Η μόνη λύση είναι η αλλαγή πολιτικής. Η αγανάκτηση και ο θυμός είναι προϊόν της πολιτικής της λιτότητας που οδηγεί τον κόσμο στα άκρα.

Κάποιοι συσχέτισαν τον ΛΑΟΣ με τη Χρυσή Αυγή. Τι τους απαντάτε;

Είναι οι γνωστοί αυθαίρετοι που λένε ό,τι θέλουν. Είναι άλλο ο πατριωτισμός και άλλο ο ναζισμός. Μεγάλη απόσταση.

Παρά το γεγονός πως ο κ. Σαμαράς έχει πει ότι η κυβέρνηση δεν εγκλωβίζεται, βάζοντας στο τραπέζι τις πρόωρες εκλογές, βλέπουμε πως δεν θέλει να πάμε σε πρόωρες εκλογές. Πότε θεωρείτε πως θα πάμε στις κάλπες και κάτω από ποιες συνθήκες;

Καταρχήν ο κ. Σαμαράς ετοίμαζε με τον άλλον εταίρο που έχει ένα εκλογικό πραξικόπημα. Να απαγορεύονται οι εκλογές αν παραιτηθεί ένας βουλευτής. Αυτά δηλώνουν ένα διάχυτο πανικό. Αν ο κ. Σαμαράς πιστεύει ότι επέφερε ένα πλήγμα στη ΧΑ που ικανοποίησε το εκλογικό σώμα, ας πάει στις εκλογές τώρα. Αλλά πολύ φοβάμαι ότι ο κ. Σαμαράς θα μεταχειρισθεί κάθε έννομο ίσως και μη έννομο τρόπο για να παραμείνει στην κυβέρνηση.

Η τρόικα αυτή τη φορά ήταν «αόρατη». Πότε ήρθε, πότε έφυγε… Μήπως κάποια θέματα «ανοίγουν» για να μην ανοίξουν άλλα…;

Οταν είχε έρθει η τρόικα, τότε που μας εκβίαζε και δεν μας έδινε τα λεφτά, τον Νοέμβριο του 2011, είχα πει στους επικεφαλής ότι με τα μέτρα που επιβάλλετε θα φέρετε την Αριστερά στο 45% και τη ΧΑ στο 15%. Δυστυχώς επιβεβαιώθηκα. Τώρα όλοι αυτοί φοβούνται το χειρότερο που μπορεί να έρθει. Εχω μια μικρή αισιοδοξία μήπως μπορέσει ο κ. Σαμαράς να μεταφέρει αυτόν τον φόβο που έχει και στην Ευρώπη, αλλά δεν ξέρω αν έχει τέτοιους ορίζοντες.

Είναι ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής σας στη ΝΔ ή το κόμμα σας θα δώσει κανονικά το «παρών» στις επόμενες εθνικές εκλογές;

Νομίζω ότι θα ήταν μέγιστο λάθος κοντά στον πολιτικό θάνατο της ΝΔ να προστρέξουμε και εμείς. Εμείς κρατάμε γερά τις ιδέες μας, έχουμε σταθερό λόγο εναντίον των άκρων. Δεν φοβόμαστε, δεν συμβιβαζόμαστε, δεν παίρνουμε εντολές από τον ΣΥΡΙΖΑ για να τις εκτελέσουμε άμυαλα. Ξέρουμε πού πάμε, γνωρίζουμε ότι η μονόπλευρη εξωτερική πολιτική ίσως επιφέρει προβλήματα. Θέλουμε μια ανοιχτότερη εξωτερική πολιτική, θεωρούμε ότι υπάρχει τρόπος να βελτιωθεί η ζωή του πολίτη. Πιστεύω πως πρέπει να κάνουμε μια γερή εξήγηση με την Ευρώπη και να μην είμαστε συνέχεια «his master’s voice» και να πάρουμε στα χέρια μας τη νομισματική μας πολιτική.

Τι έχει να προσφέρει σήμερα η ΝΔ στον πολίτη, για να προσφέρει και σε μας;

Τελευταία, πληθαίνουν οι φωνές που συμφωνούν ότι λείπετε από την πολιτική σκηνή της χώρας. Τι λέτε εσείς γι’ αυτό;

Πράγματι το ακούω και ‘γω αυτό και μάλιστα από φωνές που μέχρι χθες με επέκριναν και μάλιστα με αρκετά σκληρό τρόπο. Είναι η διαφορά του πολιτικού πολιτισμού που σας έλεγα. Είναι ορατή η απουσία των προτάσεων. Νομίζω ότι πολλοί πλέον καταλαβαίνουν ότι χρειάζονται επιχειρήματα-γροθιά και όχι οι γροθιές ως επιχειρήματα.