Με το εξ’ αναβολής Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να ορίζεται εν τέλει για το τέλος Σεπτεμβρίου, η Κουμουνδούρου εγκαινιάζει και επίσημα τον προσυνεδριακή περίοδο διαλόγου και εγγραφής νέων μελών, με το μείζον διακύβευμα όπως τέθηκε και από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να είναι η κοινωνική επικράτηση στον χώρο της Κεντροαριστεράς και Αριστεράς μέσα από το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνική του βάση.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Ως εκ τούτου το προσεχές διάστημα αναμένεται να συνεδριάσει και η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα συγκαλέσει και επίσημα το 2ο Συνέδριο του κόμματος για τα τέλη Σεπτέμβρη.

Εκπεφρασμένη πρόθεση της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος εδώ και καιρό είναι η ανασυγκρότηση του κόμματος στη λογική της Δημοκρατικής Αριστερής Παράταξης που θα μπορέσει να στεγάσει την ευρεία κοινωνική βάση που βρίσκεται από το κέντρο και αριστερά του πολιτικού φάσματος. Στόχος δεν είναι άλλος από το να εδραιωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως βασικός πόλος της πολιτικής ζωής του τόπου, καθώς και η στρατηγική του για τις μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές που έχει ανάγκη η χώρα σε ορίζοντα πενταετίας ως το 2021.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην κομματική ανασυγκρότηση, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε την ανάγκη σχεδιασμένης δουλειάς σε κάθε περιφέρεια της χώρας, με δημιουργία επιτροπών σε κάθε νομό για τη διεύρυνση του κόμματος στην εκλογική του βάση, καθώς και στις ζωντανές δυνάμεις των τοπικών κοινωνιών. «Η συγκρότηση ενός ανοικτού, σύγχρονου, δημοκρατικού κόμματος της Αριστεράς αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τις πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές που θέλει να επιφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα» , όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. «Χρειαζόμαστε ένα κόμμα όπου τα μέλη θα έχουν λόγο, και οι τάσεις θα λειτουργούν πράγματι ως ρεύματα ιδεών και όχι ως μηχανισμοί. Ανοιχτό στην κοινωνία και τις διεργασίες της».

Τούτων δοθέντων, η απόφαση ελήφθη στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, παρά την αρχική πρόθεσή του να φέρει μέσα στο καλοκαίρι και συγκεκριμένα τον Ιούλιο τις εσωκομματικές διεργασίες. Ο λόγος που τελικά παραπέμφθηκε για το τέλος Σεπτέμβρη είναι η έλλειψη χρόνου για τον προσυνεδριακό διάλογο, στον οποίον ρίχνουν μεγάλο βάρος όλες οι τάσεις του κόμματος.

Κομματικές πηγές σημειώνουν πως ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «ο πολιτικός χρόνος που θα μεσολαβήσει μέχρι τη διεξαγωγή του είναι πολύτιμος για την επεξεργασία ενός μακρόπνοου συλλογικού σχεδίου για το κόμμα και για τη χώρα».

«Καραμπόλα» με τον ανασχηματισμό;

Η μεταφορά πάντως του Συνεδρίου για τα τέλη Σεπτέμβρη δεν αποκλείεται να λειτουργήσει ως ντόμινο και για τον αναμενόμενο ανασχηματισμό. Δεδομένου ότι η δεύτερη αξιολόγηση ξεκινά τον Οκτώβριο και οι υπουργοί θα πρέπει να έχουν μία καλή εικόνα των χαρτοφυλακίων τους για τη δύσκολη μάχη με τους θεσμούς, δεν αποκλείεται να επισπευσθεί το κυβερνητικό λίφτινγκ, αν και ένα τέτοιο σενάριο επί του παρόντος δεν συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαμηνύσει ότι προσδοκά στην εκμετάλλευση του καλοκαιρινού τριμήνου «καθαρού» πολιτικού χρόνου για την προώθηση των έτοιμων εδώ και καιρό νομοσχεδίων που εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας και την ελάφρυνση των ασθενέστερων κοινωνικά στρωμάτων.