«Με λύπη μου πληροφορήθηκα το θάνατο του μεγάλου ακαδημαϊκού δάσκαλου Κωνσταντίνου Δεσποτόπουλου», τονίζει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως «το επιστημονικό του έργο, που τον καθιστά ξεχωριστή μορφή του ελληνικού πνεύματος, συμβαδίζει με την σημαντικότατη συνεισφορά του στην Εθνική Αντίσταση και στην υπόθεση των δημοκρατικών και κοινωνικών αγώνων της πρόσφατης ιστορίας μας».

«Ο θάνατός του είναι μια μεγάλη απώλεια για την Ελλάδα των γραμμάτων και του πολιτισμού. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στους οικείους του», καταλήγει.

Από την πλευρά τους, «οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για το θάνατο του ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Ι. Δεσποτόπουλου», όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του κόμματος Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

«Ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, εκτός από εξαίρετος καθηγητής φιλοσοφίας και οξυδερκής γνώστης της Ιστορίας, ήταν βαθύτατα Πατριώτης. Υπήρξε μέλος μιας γενιάς που τα έζησε όλα και τα έδωσε όλα στην πατρίδα, ένας ακέραιος άνθρωπος, ένα πραγματικά φιλελεύθερο πνεύμα, ένας εραστής της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Το 1947, όταν απολύθηκε από τη θέση του στο πανεπιστήμιο και εκτοπίστηκε στη Μακρόνησο, αρνήθηκε να υπογράψει δήλωση μετανοίας, με συνέπεια να παραμείνει εκτοπισμένος για τρία χρόνια, μέχρι το 1950» αναφέρει στη συνέχεια της δήλωσής της η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, καταλήγοντας: «είναι αλήθεια ότι με την απώλειά του, ο πνευματικός αλλά και ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας έγινε πραγματικά φτωχότερος. Στους οικείους του εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας».

«Ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους διανοητές έφυγε πλήρης ημερών αφήνοντας όμως μια σημαντική κληρονομιά τόσο με το έργο του στη φιλοσοφία όσο και με την προσωπική του στάση σε περιόδους δύσκολες για τη χώρα μας. Πάντρεψε την κοινωνική προσφορά με την ακαδημαϊκή αριστεία δείχνοντας πως αυτά τα δύο μπορούν να συνδυαστούν στο υψηλότερο επίπεδο. Ένας μεγάλος Έλληνας, ένας μεγάλος Ευρωπαίος», σχολίασε το Ποτάμι.

Από την Ένωση Κεντρώων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας σε όλους τους οικείους του ακαδημαϊκού κ. Κωνσταντίνου Δεσποτόπουλου. Το έργο του και η προσφορά τους είναι γνωστά όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και παγκοσμίως. Μας άφησε μια απίστευτη κληρονομιά καθώς υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους διανοητές της χώρας. Φτωχότερη θα είναι η Ελλάδα από εδώ και στο εξής».

Η Δημοκρατική Αριστερά ανέφερε πως «η είδηση του θανάτου του σπουδαίου πανεπιστημιακού και ακαδημαικού Κωνσταντίνου Δεσποτόπουλου μας γέμισε λύπη. Ξεχωριστός δάσκαλος των Ελληνικών γραμμάτων με διεθνή ακτινοβολία σφράγισε με το έργο του την πολιτιστική ιστορία του νεότερου ελληνισμού. Μορφή της αντίστασης ως ηγετικό στέλεχος του ΕΑΜ πρόσφερε πολλά στους αγώνες για την δημοκρατία και τη ανεξαρτησία της πατρίδας. Ο χαμός του Κωνσταντίνου Δεσποτόπουλου είναι μια μεγάλη απώλεια για την Ελλάδα. Η Δημοκρατική Αριστερά εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια τους εκλιπόντος».

Η Λαϊκή Ενότητα εξέφρασε τη θλίψη της για το θάνατο του ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Δεσποτόπουλου, σημειώνοντας πως «συμμετείχε στην εθνική αντίσταση μέσα από το ΕΑΜ, ενώ για την δράση του εκτοπίστηκε στη Μακρόνησο. Ανέπτυξε μια πολύπτυχη και πολύπλευρη δραστηριότητα ως ακαδημαϊκός, δάσκαλος και ερευνητής στους τομείς της Φιλολογίας, Φιλοσοφίας, Ιστορίας και της Πολιτικής, αφήνοντας πίσω του ένα εξαιρετικά πλούσιο έργο. Η ΛΑ.Ε. εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους του».

Ανακοίνωση εκδόθηκε και από τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά, στην οποία επισημαίνεται πως «ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος αφήνει πίσω του ένα πολυσχιδές ερευνητικό και επιστημονικό έργο, από το οποίο ξεχωρίζει η συμβολή του στη Φιλοσοφία του Δικαίου, καθώς και στη μελέτη της πολιτικής φιλοσοφίας του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη. Μέχρι τα 103 του χρόνια συμμετείχε με εφηβική ορμή και διανοητική εγρήγορση στην πνευματική ζωή και στη δημόσια συζήτηση.

Ως αθάνατη παρακαταθήκη, ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος αφήνει επίσης το απαράμιλλο ήθος και την παραδειγματική του στάση ως πνευματικός άνθρωπος και δημοκρατικός πολίτης. Για την αντιστασιακή δράση του συνονόματου εξαδέλφου και του δίδυμου αδελφού του οδηγήθηκε στη Μακρόνησο, καθώς «απάδει εις τον φιλόσοφον» να υπογράφει εξευτελιστικές δηλώσεις και να αποκηρύσσει θεωρίες και ανθρώπους, όπως ζητούσε το ελληνικό μετεμφυλιακό κράτος.

Για την απώλειά του, εκφράζω στους οικείους του τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια».

«Αποχαιρετούμε έναν από τους τελευταίους μεγάλους διανοουμένους και πανεπιστημιακούς δασκάλους της μεταπολεμικής γενιάς που με τον στοχασμό και την πράξη του δίδαξε δημοκρατικό ήθος» αναφέρει στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, προς τον Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο.

Στο σύντομο μήνυμά του, ο κ. Φίλης τον χαρακτηρίζει «πλατωνιστή που αρνήθηκε να υπογράψει δήλωση μετανοίας» παραμένοντας στη Μακρόνησο, «συμμεριζόμενος τις διώξεις και την ηθική ποιότητα της γενιάς της Εθνικής Αντίστασης». «Αποχαιρετούμε έναν διαλλακτικό ενεργό πολίτη που, όμως, υπερασπίστηκε με αδιαλλαξία την κοινωνική και ατομική αξιοπρέπεια», καταλήγει το μήνυμα του υπουργού Παιδείας