Ποινές προσωρινής διαγραφής, καθώς και επιπλήξεις, επέβαλε χθες το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ σε δημοσιογράφους, που είχαν στηρίξει το «ναι» κατά την περίοδο πριν το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015.

Σύμφωνα με απόφαση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της Ένωσης, ποινή 18μηνης διαγραφής επιβλήθηκε στον γενικό διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης του Σκάι, Σταμάτη Μαλέλη, ενώ για ένα έτος διαγράφεται ο Άρης Πορτοσάλτε.

Ο Νίκος Κονιτόπουλος, αρχισυντάκτης της εκπομπής «ΣΚΑΪ στις 6» με παρουσιαστή τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, που δεν είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ, διαγράφεται για έξι μήνες από τη δημοσιογραφική Ένωση.

Στους Όλγα Τρέμη (MEGA), η οποία παραιτήθηκε πριν από λίγες ημέρες από μέλος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Σαράφογλου (MEGA), Μανώλη Καψή MEGA) και Μαρία Χούκλη (ΑΝΤ1) επιβλήθηκε επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας.

Τέλος, αθωωτική ήταν η απόφαση για τους Γιάννη Πρετεντέρη (MEGA) και Δημήτρη Οικονόμου του Σκάι, οι οποίοι κατηγορούνταν για τη συμπεριφορά τους απέναντι τους Παναγιώτη Κουρουμπλή και Πάνο Καμμένο, αντίστοιχα.

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ένωσης αντιμετώπισε για πρώτη φορά μια τόσο σοβαρή υπόθεση, ενώ η πολύμηνη διαδικασία εξελίχθηκε σε κλίμα έντονων τριβών και αντεγκλήσεων μεταξύ των μελών του Πειθαρχικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αποφάσεις ελήφθηκαν κατά πλειοψηφία, ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό ποιοι ψήφισαν υπέρ των διαγραφών και ποιοι κατά.

Τι σημαίνει η διαγραφή από την ΕΣΗΕΑ

Επί της ουσίας η διαγραφή από την ΕΣΗΕΑ ενός μέλους δεν έχει άμεσες ιδιαίτερες επιπτώσεις στην εργασία του. Μπορεί να συνεχίζει να ειναι δημοσιογράφος, απλά δεν είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Βέβαια αυτό για το οποίο υπάρχουν αντιδράσεις είναι αν έπρεπε η ΕΣΗΕΑ να αποφασίσει ουσιαστικά για το αν είχαν το δικαίωμα να ταχθούν υπέρ του «Ναι» οι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι στο δημοψήφισμα.

Παρά τη διαγραφή πάντως οι δημοσιογράφοι συνεχίζουν να δουλεύουν κανονικά. Ωστόσο στις άμεσες επιπτώσεις είναι το ότι ο Γενικός Γραμματεύς διαγράφει από το μητρώο της Ενώσεως τους συντάκτες που έπαψαν να είναι μέλη της Ενώσεως και ειδοποιεί για τις διαγραφές τον Ενιαίο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφαλίσεως και Περιθάλψεως (ΕΔΟΕΑΠ). Δηλαδή υπάρχει ενδεχομένως η περίπτωση να βρεθούν εκτός ασφαλιστικής κάλυψης όσοι διαγραφούν.

Τα μέλη του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου είναι τα εξής:

Πρόεδρος

Αγγελική Γυπάκη

Τακτικά μέλη

Πόπη Χριστοδουλίδου

Γιώργος Μέρμηγκας

Κων/νος Κορέλλης

Ιωάννης Αποστολόπουλος

Αναπληρωματικά μέλη

Γιώργος Γκιώνης

Αικατερίνη Δουλγεράκη

Ελένη Ανδριανού

Άλκης Φιτσόπουλος

Χαρίλαος Τζανής