Απαντώντας με τον δικό τους τρόπο στο λουκέτο στη Φιλοσοφική, καθηγητές του Τμήματος Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής – Ψυχολογίας αποφάσισαν να κάνουν το μάθημά τους στο… πάρκινγκ της Σχολής. Οι φοιτητές κάθισαν στο πεζούλι και παρακολούθησαν ένα πολύ ενδιαφέρον μάθημα για την Ιστορία της Παιδείας.

Όπως γράφει σήμερα η «Καθημερινή», οι περίπου 600 φοιτητές και οι καθηγητές τους που πήγαν χθες το πρωί να κάνουν τα μαθήματά τους στη Φιλοσοφική Αθηνών βρήκαν το κτίριο κλειστό λόγω της κατάληψης που αποφάσισε την Τετάρτη η γενική συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου. Οι φοιτητές αντιδρούν «στην αντιδημοκρατική και αυταρχική πρυτανική αρχή». Από το αποτέλεσμα της συνέλευσης -ψήφισαν μόλις 516 φοιτητές ενώ οι εγγεγραμμένοι ξεπερνούν τις 10.000- προκύπτει ότι με μικρή συμμετοχή προκρίθηκε το Ενωτικό-Αγωνιστικό ψηφοδέλτιο των φοιτητών της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς έναντι εκείνου του ΜΑΣ (ΚΝΕ). Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ θεωρεί ότι η συνέλευση είναι παράνομη. Βέβαια, η απόφαση πρωτοκολλήθηκε από την κοσμητεία.

Μπροστά στην είσοδο της Φιλοσοφικής οι λιγοστοί φοιτητές που περιφρουρούσαν το λουκέτο αντιμετώπισαν τις αντιδράσεις των συμφοιτητών τους αλλά και καθηγητών. Βέβαια, υπήρχαν και πανεπιστημιακοί που επικρότησαν το λουκέτο, ενώ κάποιοι άλλοι δεν θέλησαν να πάρουν ευθέως θέση. Υπήρξαν και εκείνοι που βροντοφώναξαν «Σχολές ανοιχτές. Φτάνει πια»! όπως έγραφαν τα χαρτιά-αυτοσχέδια πανό από καθηγήτριες της σχολής. «Οφείλουμε να κάνουμε το μάθημά μας. Ας μην επιχειρηματολογούμε για τα αυτονόητα. Γι’ αυτό με πληρώνει το ελληνικό κράτος, για να είμαι σήμερα στη δουλειά μου» ανέφερε στην εφημερίδα η Μαρίζα Φουντοπούλου, πρόεδρος του Τμήματος Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής – Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ. Η ίδια με τον επίκουρο καθηγητή του ίδιου Τμήματος Δημήτρη Φωτεινό έκαναν μάθημα σε περίπου 20 φοιτητές στον χώρο του πάρκινγκ της σχολής.

Χθες, πάντως, οι φοιτητές αποχώρησαν από τον χώρο των Προπυλαίων, ενώ οι διοικητικοί υπάλληλοι προσβλέπουν στον επικείμενο διάλογο με τον κ. Φορτσάκη για το θέμα. Την επόμενη εβδομάδα θα κριθεί εάν οι φοιτητικές παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς θα καταφέρουν να μαζικοποιήσουν τις μονοήμερες ή διήμερες καταλήψεις που αποφασίστηκαν για χθες σε λίγες σχολές της Αθήνας. Η σύνοδος πρυτάνεων, πάντως, ζητεί την ενίσχυση των υπηρεσιών φύλαξης των ΑΕΙ.