Υπό κατάληψη παραμένει από το πρωί της Δευτέρας το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τους φοιτητές να αντιδρούν έντονα στην απόφαση των πρυτανικών αρχών για φύλαξη του ιδρύματος από ιδιωτική εταιρεία security και την επίδειξη ταυτότητας από όσους εισέρχονται στους χώρους του.

Φοιτητές και διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ παραχώρησαν σήμερα συνέντευξη Τύπου προκειμένου να παρουσιάσουν τις θέσεις τους και να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα νέα μέτρα.Έκαναν λόγο για «συμβολική» κατάληψη, δηλώνοντας μάλιστα αποφασισμένοι να παραμείνουν στον χώρο και να μην αποχωρήσουν έως ότου βρεθεί μια λύση στο ζήτημα που έχει προκύψει.

Όπως γνωστοποίησαν ακόμη, σήμερα και αύριο θα συνεδριάσουν οι φοιτητικοί σύλλογοι, με προτάσεις για καταλήψεις την Πέμπτη και την Παρασκευή στις σχολές του πανεπιστημίου, πέρα από την κινητοποίηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην πρυτανεία. Παράλληλα, την Πέμπτη στις 12:00 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο φοιτητών και διοικητικών υπαλλήλων στα Προπύλαια.

«Ο κ. Φορτσάκης πρέπει να καταλάβει ότι είναι πρύτανης και όχι σερίφης. Δεν είναι εκπρόσωπος της κυβέρνησης», σημείωσε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Γιώργος Πετρόπουλος, προτρέποντας τον πρύτανη «να καταλάβει το ρόλο του και να εξομαλύνει την κατάσταση».

«Θα έπρεπε να είναι περισσότερο ευαίσθητος με την κατάσταση του πανεπιστήμιου του. Με την κατάσταση των εργαζομένων, των εγκαταστάσεων αντί να δίνει τα λεφτά σε ιδιωτικές εταιρίες για φύλαξη», συνέχισε.

Δεν θέλουμε το πανεπιστήμιο ένα μεγάλο στρατόπεδο συγκέντρωσης, τόνισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των φοιτητών, Κώστας Κανδηλώρος. Όπως σημείωσε, «το τεχνικό σκηνικό που δημιούργησε η πρυτανεία μας οδήγησε να διαμαρτυρηθούμε ειρηνικά για να διεκδικήσουμε καταρχήν το αυτονόητο, την ελεύθερη πρόσβαση στο πανεπιστήμιο».

Το θέμα προκάλεσε διαμάχη και μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του πρύτανη του ΕΚΠΑ, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κατηγορεί τον Θ. Φορτσάκη ότι «επιλέγει να υπηρετήσει την κυβερνητική στρατηγική της έντασης».