Μία σαλάτα μπορεί να είναι βαρετή. Ωστόσο, το σωστό ντρέσινγκ μπορεί να απογειώσει τη γεύση της και να την μετατρέψει σε ένα ελαφρύ και απολαυστικό συνοδευτικό ή ακόμη και ελαφρύ κυρίως.

Και εδώ δημιουργείται το ερώτημα «πώς να φτιάξω το σωστό ντρέσινγκ για τη σαλάτα μου στο σπίτι». Το Real Simple απαντά σε όλα τα ερωτήματα και σας δίνει πέντε έξυπνες συμβουλές για να πετύχετε το καλύτερο ντρέσινγκ για την υγιεινή σαλάτα σας.

Η σωστή αναλογία για μία βινεγκρέτ

Σπιτική βινεγκρέτ λεμονιού

Η σπιτική βινεγκρέτ είναι πολύ απλή καθώς γίνεται μόνο με δύο βασικά συστατικά: ένα λίπος (συχνά ελαιόλαδο) και ένα οξύ (συνήθως ξύδι ή εσπεριδοειδή). Όταν φτιάχνετε μια κλασική βινεγκρέτ, η αναλογία είναι συνήθως τρία μέρη λάδι προς ένα μέρος ξύδι.

Επιλέξτε το σωστό λάδι

Το υγιεινό για την καρδιά ελαιόλαδο είναι η προφανής επιλογή, αλλά αυτή η έντονη γεύση μπορεί να υπερισχύει άλλων υλικών, αν προσπαθείτε να αναδείξετε και άλλα συστατικά στο ντρέσινγκ σας. Το Real Simple προτείνει λάδι αβοκάντο για μια πιο ουδέτερη βάση, ενώ για κάτι πιο γευστικό και ιδιαίτερο λάδι καρύδας ή καβουρδισμένο σησαμέλαιο στη θέση του ελαιόλαδου.

Προσθέστε ένα οξύ

Χυμός λεμονιού

Επιλέξτε το ξύδι που συμπληρώνει καλύτερα τις γεύσεις της σαλάτας σας, όπως το γλυκό λευκό βαλσάμικο στα πικρά χόρτα ή το πολύ πικάντικο ξύδι από κόκκινο κρασί στα φασόλια ή τις φακές. Αν δεν είστε σίγουροι, ανακατέψτε μια μικρή μερίδα και κάντε μια δοκιμή γεύσης με μερικά από τα υλικά της σαλάτας σας. Και μην ξεχνάτε τα λεμόνια, τα λάιμ και τα πορτοκάλια.

Αναβαθμίστε το ντρέσινγκ

Μόλις χτυπήσετε το λάδι και το οξύ μαζί, μπορείτε να προσθέσετε λίγο αλάτι και να σταματήσετε εκεί. Ή μπορείτε να συνεχίσετε να προσθέτετε. Ανακατέψτε ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, τριμμένο σκόρδο, βότανα ή μπαχαρικά. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα μπορούσατε να δώσετε στο ντρέσινγκ λεμονιού σας ένα μεσογειακό γευστικό προφίλ χτυπώντας μέσα λίγο αλεσμένο κύμινο και κόλιανδρο. Ή δοκιμάστε να ανακατέψετε μερικά ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου μαϊντανού ή θυμαριού σε μια βαλσαμική βινεγκρέτ με βαλσάμικο.

Βελτιώστε γευστικά το ντρέσινγκ

Πριν το σερβίρισμα, ωστόσο, αξίζει να δοκιμάσετε λίγο από το ντρέσινγκ σε ένα κουτάλι και στη συνέχεια σε λίγη από τη σαλάτα. Ένα ντρέσινγκ που έχει καλή γεύση από μόνο του, μπορεί να είναι άνοστο όταν το ανακατεύετε με μια σαλάτα. Αν δεν είστε ικανοποιημένοι, κάντε κάποιες προσαρμογές όπως να προσθέσετε περισσότερο λάδι ή γλυκαντικό (μέλι ή σιρόπι σφενδάμου) τα οποία θα εξουδετερώσουν την οξύτητα. Περισσότερο ξύδι ή χυμός λεμονιού θα μειώσει ένα πολύ λιπαρό ντρέσινγκ. Προσαρμόζετε και δοκιμάζετε πάντα το αποτέλεσμα μέχρι να βρείτε μια ισορροπία που σας αρέσει.