Στον εξωδικαστικό μηχανισμό αναδιάρθρωσης των ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών οφειλών μπορεί να περιλαμβάνεται και υπό προϋποθέσεις κούρεμα του ΦΠΑ, έπειτα από συμφωνία του οικονομικού επιτελείου και των θεσμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Έθνος», το σχέδιο νόμου βρίσκεται στην τελική ευθεία μετά και τις τελευταίες συναντήσεις ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομίας και Περιβάλλοντος. Δ. Παπαδημητρίου και Γ. Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών. Πηγές της εφημερίδας αναφέρουν πως υπάρχει συμφωνία σε ό,τι αφορά τη διαγραφή χρεών επιχειρήσεων που αφορούν τη μη καταβολή του ΦΠΑ, μόνο για τις επιχειρήσεις που δεν τον έχουν εισπράξει και άρα δεν μπόρεσαν να τον αποδώσουν.

Για εκείνους που τον έχουν παρακρατήσει ενώ τον έχουν πληρωθεί, δεν θα προχωρά η διαγραφή.

Το ρεπορτάζ διευκρινίζει πως η αναδιάρθρωση οφειλών μιας επιχείρησης προς το Δημόσιο και συγκεκριμένα αν αυτές αφορούν τη μη καταβολή ΦΠΑ είναι η τελευταία επιλογή. Η διαγραφή θα ξεκινά ιεραρχικά πρώτα από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, μετά θα πιάνει τον «ΚΒΣ» και στο τέλος, αν χρειάζεται, θα φτάνει και στον εν λόγω φόρο.

Επίσης, αναλογικά με τα χρέη θα κουρεύονται και οι εγγυήσεις που αντιστοιχούν σε δάνεια της πλειοψηφίας των πιστωτών οι οποίοι συναίνεσαν στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της επιχείρησης.