Πολλές εταιρείες κολοσσοί διαφωνούν με την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρίας Tesla Inc., Έλον Μασκ, και ο εκτελεστικός διευθυντής της Walt Disney, Ρόμπερτ Ίγκερ, δήλωσαν ότι θα παραιτηθούν από τα συμβουλευτικά όργανα του Λευκού Οίκου, μετά την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, παρά τις αντιρρήσεις διευθυντικών στελεχών αμερικανικών επιχειρήσεων αλλά και των Ευρωπαίων συμμάχων της Ουάσινγκτον.

«Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική. Η εγκατάλειψη της συμφωνίας δεν είναι καλή για την Αμερική αλλά και παγκοσμίως», έγραψε χαρακτηριστικά ο Μασκ σε ανάρτησή του στο Twitter. Ο ίδιος είναι μέλος του Στρατηγικού Φόρουμ Πολιτικής που έχει συγκροτήσει ο Τραμπ. Πρόκειται για ένα συμβουλευτικό όργανο επιχειρηματικότητας αλλά και για το συμβούλιο που ασχολείται με θέματα δημιουργίας νέων βιομηχανικών θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.

Ο Μασκ δήλωσε την Τετάρτη ότι «έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του», προκειμένου να μεταπείσει τον πρόεδρο Τραμπ για την παραμονή των ΗΠΑ στη διεθνή συμφωνία, ενώ απείλησε με την αποχώρησή του από το συμβουλευτικό όργανο στην περίπτωση που τελικά οι ΗΠΑ αποχωρούσαν.

Ο Ίγκερ από την πλευρά του έγραψε στο Twitter: «Είναι θέμα αρχής. Παραιτήθηκα από το συμβούλιο του προέδρου μετά την αποχώρηση #ParisAgreement withdrawal». Έτσι, εγκαταλείπει κι αυτός το επιχειρηματικό συμβούλιο καινοτομίας.

Ο εκτελεστικό διευθυντής της Uber Technologies, Τράβις Καλάνικ, παραιτήθηκε από το αναφερόμενο παραπάνω συμβούλιο τον Φεβρουάριο, μετά την άσκηση πιέσεων από τους ακτιβιστές και τους εργαζόμενους που ήταν αντίθετοι στην μεταναστευτική πολιτική του προέδρου Τραμπ.

Σε χθεσινή συνέντευξή του, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Άνθρακα, Μπέντζαμιν Σπόρτον, δήλωσε στο Reuters ότι έχει ανάμεικτα συναισθήματα για την ανακοίνωση Τραμπ, προσθέτοντας ότι αναμένεται να δει μια αμερικανική πολιτική, η οποία θα προάγει ενεργά μια θέση για τον άνθρακα στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.

Στο μεταξύ το American Petroleun Institute, η μεγαλύτερη εμπορική ένωση πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ, επεσήμανε ότι ποτέ δεν έχει λάβει επίσημη θέση αναφορικά με τη Συμφωνία του Παρισιού. Ωστόσο, κάποια από τα μέλη της, μεταξύ αυτών η Exxon Mobil Corp και η ConocoPhillips, έχουν δημόσια στηρίξει τη Συμφωνία.

Κάποιες άλλες εταιρείες εξέφρασαν συγκρατημένη υποστήριξη στην απόφαση του Τραμπ, επισημαίνοντας ότι προσφέρει την ευκαιρία να διορθωθούν κάποια από τα προβλήματα της Συμφωνίας.