Η «Νέκυια», η Λ’ Ραψωδία της Οδύσσειας, είναι ο λόγος για τις σκιές του Κάτω Κόσμου. Το θέμα της είναι η κατάβασις του Οδυσσέα στον Άδη.

Γράφει η Χαρά Κιούση

Την πραγματοποιεί με την προτροπή της Κίρκης, για να ρωτήσει τον Τειρεσία πως θα επιστρέψει στην Ιθάκη. Κι’ αυτή η κάθοδος στον Άδη που ο Οδυσσέας την βιώνει υπαρξιακά και σωματικά και όχι υπερβατικά, προιοκονομεί την κάθαρση. Αυτό που τον φόβισε δεν ήταν ο θάνατος αλλά η λήθη, μην χαθεί η νοσταλγία, μην απολιθωθεί το συναίσθημα και η μνήμη του Πάνω Κόσμου.

Το παράπονό του αυτό γίνεται συνειδητοποίηση με τα λόγια του Αχιλλέα, που διαμαρτύρεται όχι γιατί πέθανε αλλά γιατί δεν ζει. ΄Ετσι η Ιθάκη ως τόπος υπερβατικός είναι η επιστροφή στον προορισμό, στην ολοκλήρωση και στην τελείωση. Η γνώση για τη σημασία που έχει το παρόν και η ζωή που κάνουμε.

Η Φένια Παπαδόδημα, γνωστή για την ευαισθησία της με τον Ομηρικό Λόγο, κατάφερε σε συνεργασία με την θεατρική Ομάδα –φωνητικό σύνολο και τους εξαιρετικούς μουσικούς να συμμετέχουμε οι θεατές σ’ ένα συλλογικό στοχασμό.

Σε μια μουσική ατμόσφαιρα με «έκσταση και παλμική αναπαραγωγή του λόγου» δοκιμάζεται η θλίψη του πένθους. Και μέσα από τις μουσικές πολυρυθμίες η δοκιμασία ανατρέπεται από τη γαλήνη του ήχου.

Αποσπάσματα της Οδύσσειας, λόγια του Παπαδιαμάντη και δημοτικά τραγούδια πένθους, με μια πρωτότυπη μουσική αφήγηση μεταγράφουν νοηματικά τον μύθο. Ο θεατής βιώνοντας το μεγαλείο του πόνου απαλλάσσεται από το φόβο της λήθης, με τα αισθήματα έκστασης που πάλλονται εντός του.

Η αξιόλογη παράσταση είναι μια μουσική παραίνεση ώστε να βρει ο θεατής την κατάφαση της ζωής του

Μουσικοί

Φένια Παπαδόδημα φωνή, γκόνι (αφρικάνικη άρπα), λαούτο, λούπες
Γιώργος Παλαμιώτης ηλεκτρικό μπάσο
Γιάννης Παπαδόπουλος πιάνο
Λεωνίδας Σαραντόπουλος φλάουτο
Παναγιώτης Κωστόπουλος τύμπανα

Ηθοποιοί

Φένια Παπαδόδημα, Ευθύμης Χαλκίδης, Χριστίνα Κωστέα, Χρυσαλένα Χριστοπούλου, Παυλίνα Ζάχρα.

Νέκυια – Εκ-σταση από τη Φένια Παπαδόδημα στο Θέατρο Τέχνης, Καρόλου Κουν, Φρυνίχου 14, Πλάκα