Μια νέα γυναίκα πεσμένη στο πάτωμα σε μια χορευτική, αλλά ακίνητη στάση, που, όμως, τίποτε επάνω της δεν προδίδει ότι πρόκειται για γλυπτό.

Ένα δωμάτιο αφιερωμένο στην διερεύνηση της έννοιας «εξάντληση», ξεκινώντας από τη σημασία της στα μαθηματικά ( μέθοδος υπολογισμού εμβαδών) ανοίγει δρόμους σε εικαστικές αναζητήσεις με ένα ποιητικό αποτέλεσμα.

Ένα κοινωνικό πείραμα για την ανθρώπινη συμπεριφορά που ξεκινά από το ιντερνέτ και καταλήγει, εδώ και τρία χρόνια, σε καθιερωμένες συναντήσεις ανά τον κόσμο – Ανάφη, Ιεριχώ, Μεξικό- με την φυσική παρουσία των online φίλων.
Είναι εγκαταστάσεις από την έκθεση των έξι υποψηφίων του βραβείου ΔΕΣΤΕ 2015 και εγκαινιάζεται στις 27 Μαϊου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Βασ.Σοφίας και Ηροδότου 1) όπου θα φιλοξενηθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Ο νικητής θα ανακοινωθεί στις 7 Σεπτεμβρίου στην τελετή απονομής του βραβείου ΔΕΣΤΕ, που απονέμεται από το 1999,κάθε δύο χρόνια σε έναν νέο ανερχόμενο Ελληνα ή Ελληνοκύπριο καλλιτέχνη και συνοδεύεται από το ποσό των 10.000 ευρώ.Η επιτροπή είναι διεθνής και αποτελείται από έξη μέλη.

«Το βραβείο δεν είναι αυτοσκοπός, σημασία έχει η δημιουργία πλατφόρμας της νέας γενιάς καλλιτεχνών που ενδεχομένως τους βοηθήσει να ανοίξουν τα φτερά τους στο εξωτερικό», τόνισε ο Δάκης Ιωάννου,ψυχή του ιδρύματος ΔΕΣΤΕ. Έτσι κι αλλιώς, «το φάντασμα για διαφήμιση στο εξωτερικό που πλανάται εδώ και χρόνια στους ελληνικούς καλλιτεχνικούς κύκλους, δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα αν δεν αποκτήσει γλώσσα η φωνή των νέων καλλιτεχνών και αυτό είναι ακριβώς το σκεπτικό των βραβείων ΔΕΣΤΕ», συμπλήρωσε ο Γιώργος Τζιρτζιλάκης, σύμβουλος του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ.

Η έκθεση επομένως δεν διαθέτει επιμελητή, ούτε είναι θεματικού χαρακτήρα, αλλά περισότερο μια καταγραφή του έργου των έξι φιναλίστ, οι οποίοι επιλέχτηκαν ανάμεσα σε περίπου σαράντα καλλιτέχνες.

Οι υποψήφιοι για το βραβείο ΔΕΣΤΕ 2015 είναι οι Ναταλί Γιαξή, Πέτρος Μώρης, Γιάννης Παπαδόπουλος, Άγγελος Πλέσσας,Σωκράτης Σωκράτους, Μαρία Χασάπη.

Η κριτική επιτροπή με πρόεδρο το Δάκη Ιωάννου συγκροτείται εφέτος από τους Bernard Blistène – διευθυντή του Κέντρου Πομπιντού, Thelma Golden – διευθύντρια και επιμελήτρια, του The Studio Museum in Harlem της Νέας Υόρκης ,Max Hollein – διευθυντή της Schirn Kunsthalle στην Φρανκφούρτη Tom Morton – συγγραφέα, επιμελητή, συντάκτη του περιοδικού Frieze και ο καλλιτέχνης Jakub Julian Ziolkowski.