Η γνωστή κωμωδία του Μολιέρου, «Ταρτούρφος», παίχτηκε το 1664 στο φεστιβάλ που διοργάνωσε ο Λουδοβίκος 14ος στις Βερσαλίες, σατιρίζοντας τους θρησκόληπτους και φυσικά τον κλήρο. Τότε η βασιλομήτωρ απαγόρευσε ακόμη και την ανάγνωσή του, με την ποινή του αφορισμού.

Ο Ταρτούφος ένας καταφερτζής ψευτοθρησκευόμενος επαρχιώτης με το υποκριτικό του ταλέντο ευσεβείας κι εντίμου βίου, γοήτευσε σε τέτοιο βαθμό τον πλούσιο παριζιάνο Οργκόν, που τον εγκατέστησε στο σπίτι του. Τυφλωμένος από την ψεύτική του συμπεριφορά τον εμπιστεύεται απόλυτα και φθάνει στο σημείο να του προτείνει να γίνει γαμπρός του, αθετώντας μάλιστα την υπόσχεσή του προς το Βαλέριο, αρραβωνιαστικό της κόρης του Μαριάννας. Ο απατεώνας Ταρτούφος δεν αργεί ν’ αποκαλύψει τις ποταπές προθέσεις του, παρενοχλώντας σεξουαλικά την Ελμίρα, γυναίκα του Οργκόν.

Καθώς η κόρη του, η ακόλουθος της Ντορίν και ο γιος του καταβάλλουν προσπάθειες να του ανοίξουν τα μάτια, εκείνος τον διώχνει από το σπίτι και τον αποκληρώνει και γράφει την περιουσία του στον Ταρτούφο, υποστηριζόμενος από τη θρησκόληπτη επίσης μητέρα του. Τότε παίρνει την κατάσταση στα χέρια της η Ελμίρα και τον παγιδεύει ξεσκεπάζοντάς τον. Έτσι καταφέρνει να συνέλθει από την τυφλή του υποταγή σ’ αυτόν τον πλάνητα ο Οργκόν και του ζητά να φύγει από το σπίτι του. Δυστυχώς όμως ο Ταρτούφος είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης πλέον κι ετοιμάζει την ολοκληρωτική καταστροφή του άμυαλου πλούσιου, στέλνοντας στον βασιλιά κάτι αντιβασιλικά έγγραφα, που τον ενοχοποιούν για υπόθαλψη εγκληματία. Κι ενώ ο Οργκόν οδεύει προς τη φυλακή έρχεται η ανατροπή, όταν ο βασιλικός αστυνόμος αναγνωρίζει στον Ταρτούφο, έναν από καιρό καταζητούμενο απατεώνα. Έτσι αποτρέπεται η δραματική λύση στο έργο και παραμένει μια δυνατή κωμωδία, δομημένη με τεχνική μαστοριά από «συλλαβές αθεόφοβες».

Η πολυπρόσωπη παράσταση υπηρετείται από το «This Famous Tiny Circus theatre group», με ύφος μπουφόνικο. Οι ηθοποιοί βρίσκονται όλοι επί σκηνής, σε πολλαπλούς ρόλους, καταφέρνοντας να τα βγάλουν πέρα με τις αξεπέραστες δυσκολίες που έχει η απολαυστική κωμωδία του Μολιέρου. Με γρηγοράδα, ζωντανό ρυθμό και παλμό που εμπνέεται από την λαϊκή τεχνική των σαλτιμπάγκων, προβάλουν το κωμικό στοιχείο, προξενώντας γέλιο με μορφασμούς και χειρονομίες. Σ’ αυτό υποβοηθούν τα όμορφα κοστούμια, οι ανάλογοι μουσικοί ήχοι κι ο φωτισμός που σκιάζει ή ενισχύει σκηνές πρόσφορες. Αντικείμενα του απλού σκηνικού μετακινούμενα με ταχύτητα εκπληκτική, εξυπηρετούν την πλοκή και τις ανάγκες του έργου. Γενικά οι ομοιόμορφες ερμηνείες των ηθοποιών δίνουν ένα ταιριαστό σύνολο και μια αρμονία ύφους. Ενδεχομένως εάν ο Βασίλης Ψυλλάς στο ρόλο του Οργκόν, τη στιγμή που αποκαλύπτεται η εξαπάτηση του έμενε λιγότερο κινητικός, έξω από τη γενικότερη δράση, να ενδυνάμωνε αυτό το συναίσθημα. Βέβαια αυτό του το υποδεικνύει η κατά τα άλλα αποτελεσματική σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Μάρκελλου.

Έχουμε επίσης κι ένα Ταρτούφο εδώ πειστικό, με συμπαθητική φυσιογνωμία που γνωρίζει να παίζει στα δάχτυλά του, να εξαπατά, να παραπλανά με το φέρσιμό του τους απλοϊκούς που τρέμουν την κόλαση. Ένας χαρακτήρας που χτίζεται βαθμιαία με υποκριτική δύναμη και συνειδητά ο Μολιέρος τον βάζει στην σκηνή μετά τη δεύτερη πράξη, ως ήρωα – μεσσία στους μεταφυσικούς φόβους του ευυπόληπτου Οργκόν. Ώσπου όλοι οι κολασμένοι δαίμονες του τιμωρημένου Ταρτούφου εξέλθουν λυτρωτικά από τη ζωή του ευεργέτη του.

«Ο Ταρτούφος αντλεί κύρος από ένα δόγμα, και στο όνομά του εξαπατά» με ψευτοεβλάβειες τον αγνό θεοσεβούμενο που στο πρόσωπο εκείνου, βλέπει το μεσολαβητή για την άνωθέν του σωτηρία.

Συντελεστές

Μετάφραση: Ανδρέας Στάικος
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μάρκελλος
Δραματουργική επεξεργασία: Ανδρέας Στάικος, Κωνσταντίνος Μάρκελλος, Ελένη Στεργίου
Μουσική: Γιώργος Κασαβέτης
Σκηνικά-Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
Σχεδιασμός Φωτισμών: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Επιμέλεια Κίνησης-Χορογραφίες: Χρυσηίς Λιατζιβίρη
Σύμβουλος Δραματολογίου-Θεατρολόγος: Βασιλική Δεμερτζή
Σχεδιασμός Ήχου: Μανώλης Ανδρεάδης
Teaser: Κώστας Στάμου, ARTLABOR productions / Βαγγέλης Τσάκας, Eclipse Productions
Φωτογραφίες παράστασης: Μαρία Μαρουλάκου, Ειρήνη Ματθαίου, Μαρία Ασημάκη
Γραφιστικά-Σχεδίαση: Ειρήνη Ματθαίου, Χάρη Καρακουλίδου

Παίζουν οι ηθοποιοί

Ελένη Στεργίου, Κωνσταντίνος Δαλαμάγκας, Βασίλης Ψυλλάς, Δέσποινα Φούντα, Ράνια Φουρλάνου, Χριστίνα Μαριάνου, Μάριος Ράμμος, Κωνσταντίνος Μάρκελλος

Θέατρο του Νέου Κόσμου (Κεντρική Σκηνή)

Αντισθένους 7 και Θαρύπου, Νέος Κόσμος
Τηλ : 2109212900
Παραστάσεις: Μέχρι : 31/5/2015
Πληροφορίες: Απόγ.: Σάβ. 6.30 μ.μ. Βραδ.: Κυρ. 9.30 μ.μ.
Τιμή: 12, 10, 8 ευρώ