Η Βρετανία ανέβασε την Κυριακή το επίπεδο συναγερμού για τον κορονοϊό ως απάντηση στην ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, καθώς οι ιατρικές αρχές της χώρας προειδοποίησαν ότι οι νοσηλείες είναι πιθανό να αυξηθούν απότομα τις επόμενες εβδομάδες, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Οι κορυφαίοι αξιωματούχοι υγείας της Αγγλίας, της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας συνέστησαν αύξηση στο επίπεδο συναγερμού 4 από το επίπεδο 3 στην πενταβάθμια κλίμακα, που σημαίνει ότι κρίνουν ότι η μετάδοση του ιού είναι υψηλή.

“Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται πολύ ταχύτερα από τη Δέλτα και ότι η προστασία από το εμβόλιο έναντι της συμπτωματικής νόσου από την Όμικρον είναι μειωμένη”, ανέφεραν οι αξιωματούχοι σε κοινή δήλωσή τους.

“Τα δεδομένα σχετικά με τη σοβαρότητα της νόσης με την Όμικρον θα διασαφηνιστούν τις επόμενες εβδομάδες, αλλά ήδη σημειώνονται νοσηλείες από την Όμικρον και αυτές είναι πιθανό να αυξηθούν ραγδαία”.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναμένεται με μήνυμά του προς του πολίτες της Βρετανίας να μιλήσει για την εκστρατεία παροχής αναμνηστικών δόσεων εμβολιασμού.

“Η αναμνηστική δόση και με τα δύο εμβόλια – Pfizer και Moderna – αυξάνει σημαντικά την ανοσολογική απόκριση και δείχνει καλή αποτελεσματικότητα, αν και με κάποια μείωση σε σύγκριση με τη Δέλτα”, ανέφεραν οι αξιωματούχοι υγείας.

Το επίπεδο 5 – το μέγιστο επίπεδο συναγερμού – θα σήμαινε ότι οι υπηρεσίες υγείας κινδυνεύουν να υπερφορτωθούν.