Ημέρα τρόμου στην «Πόλη του Φωτός» ήταν η Παρασκευή, καθώς μόλις δύο μέρες μετά την επίθεση στο Charlie Hebdo, οι Γάλλοι, αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης, παρακολούθησε δύο υποθέσεις ομηρίας να εξελίσσονται.

Δρόμοι παρέμειναν αποκλεισμένοι από αστυνομικές δυνάμεις, σχολεία εκκενώθηκαν, οι αρχές διέταξαν τα εβραϊκά καταστήματα να κλείσουν.

Όλα ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής, όποτε και πραγματοποιήθηκε καταδίωξη των δύο αδελφών Κουασί. Η καταδίωξη εξελίχθηκε σε ομηρία, σε τυπογραφείο στα βοριοανατολικά του Παρισιού.

Την ίδια στιγμή σε άλλο σημείο της γαλλικής πρωτεύουσας, ένοπλος εισέβαλε σε εβραϊκό σούπερ-μάρκετ του Παρισιού, στην περιοχή Πορτ ντε Βενσέν, πιάνοντας τουλάχιστον 6 ομήρους και -σύμφωνα με αντικρουόμενες πληροφορίες- σκοτώνοντας 2 άτομα.

Οι δύο υποθέσεις ομηρίας έληξαν, με συντονισμένες επιχειρήσεις αστυνομίας και στρατού, οι οποίοι κατάφεραν να απελευθερώσουν μερικούς ομήρους, καθώς 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Νεκροί έπεσαν τόσο οι αδελφοί Κουασί, όσο και ο ένοπλος στο σούπερ-μάρκετ.

Διαβάστε αναλυτικά…

Η ομηρία στο εβραϊκό σούπερ-μάρκετ

Ένας ένοπλος άνδρας που πιστεύεται ότι ευθύνεται για τους πυροβολισμούς που έπεσαν την Πέμπτη στο Μονρούζ και σκοτώθηκε μια αστυνομικός, έπιασε τουλάχιστον 6 ομήρους σε εβραϊκό σούπερ-μάρκετ, στην περιοχή Βενσέν, ενώ πιστεύεται ότι σκότωσε τουλάχιστον 2 ανθρώπους.

Η περιοχή αποκλείστηκε από την αστυνομία και ένα ελικόπτερο πετούσε συνεχώς πάνω από το σημείο. Ο δράστης απείλησε να σκοτώσει ομήρους, εάν η αστυνομία επιτεθεί κατά των αδερφών Κουατσί που είχαν ταμπουρωθεί σε τυπογραφείο στο Νταμαρτέν.

Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες των δύο υπόπτων που πιστεύεται ότι συμμετείχαν στην αιματηρή επίθεση στο προάστιο Μονρούζ, αλλά και στην ομηρία στο σούπερ-μάρκετ. Πρόκειται για τον Amedy Coulibaly, 33 ετών και την Hayat Boumeddiene, 26 ετών.

Η ομηρία στο τυπογραφείο

Την ίδια ώρα, στα βορειοανατολικά της γαλλικής πρωτεύουσας, εξελίχτηκε μια άλλη υπόθεση ομηρίας. Τα αδέλφια
Κουασί
, βασικοί ύποπτοι για την επίθεση στη Charlie Hebdo, ταμπουρώθηκαν σε τυπογραφείο στο Près Boucher, στην περιοχή Νταμαρτέν και έπιασαν έναν όμηρο. Τα δύο αδέλφια κατέληξαν στο τυπογραφείο, καθώς είχε προηγηθεί καταδίωξη από αστυνομικούς.

Πληροφορίες από τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης λένε ότι υπήρξε μια πρώτη επαφή με τους δύο επικίνδυνους τζιχαντιστές του Charlie Hebdo και δράστες φώναξαν στους διαπραγματευτές πως είναι αποφασισμένοι να πεθάνουν «σαν μάρτυρες».

Στη δημοσιότητα είχαν δοθεί και οι φωτογραφίες των δύο αδελφών…

Η αστυνομία προχώρησε σε επείγουσα απομάκρυνση εκατοντάδων μαθητών που βρίσκονται σε γειτονικά σχολεία, ενώ πτήσεις προς το γειτονικό Σαρλ ντε Γκολ, κατευθύνθηκαν προς προς άλλα αεροδρόμια.

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Ελιζέ υπό τον πρόεδρο της χώρας, Φρανσουά Ολάντ, ώστε να αποφασιστεί ο τρόπος διαχείρισης της κρίσης. Παράλληλα, ο γάλλος πρόεδρος ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντηση που θα είχε την Κυριακή, με την γερμανίδα καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ.

Η λήξη των ομηριών

Οι δύο υποθέσεις ομηρίας, έλαβαν τέλος μετά από συντονισμένες επιχειρήσεις αστυνομίας και στρατού, με τα αδέλφια Κουασί, καθώς και τον Amedy Coulibaly να πέφτουν νεκροί. Σώος κατάφερε να βγει ο όμηρος που είχαν πιάσει τα αδέλφια στο τυπογραφείο.

Τέσσερις από τους ομήρους, δεν κατάφεραν να γλυτώσουν, καθώς έπεσαν νεκροί.


Φωτογραφίες και βίντεο από τη λήξη ομηρίας στο σούπερ μάρκετ…

Φωτογραφίες από την επιχείρηση στο τυπογραφείο…

Ολάντ: Δεν έχουν τελειώσει οι απειλές εναντίον της Γαλλίας

Διάγγελμα προς το γαλλικό λαό, απηύθυνε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μετά την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων, όπου και δήλωσε ότι οι απειλές εναντίον της χώρας «δεν έχουν τελειώσει».

«Η Γαλλία αν και έχει πλήρη επίγνωση ότι (τις) αντιμετώπισε, ακόμα και αν γνωρίζει ότι μπορεί να (τις) διαχειριστεί με τις δυνάμεις ασφαλείας, με άνδρες και γυναίκες που διαθέτουν τόλμη και γενναιότητα, δεν έχει τελειώσει με τις απειλές των οποίων έχει γίνει στόχος. Θέλω να απευθύνω σε εσάς έκκληση για επαγρύπνηση, για ενότητα και για κινητοποίηση» δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος απευθυνόμενος στους πολίτες της χώρας.