Τουλάχιστον 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε νέες συγκρούσεις που ξέσπασαν χθες το βράδυ μεταξύ Παλαιστινίων διαδηλωτών και της ισραηλινής αστυνομίας σε μια ακόμη νύχτα εντάσεων σε διάφορες γειτονιές στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, με την ισραηλινή αστυνομία να κάνει χρήση σε ορισμένες περιπτώσεις κανονιών νερού και “πλαστικών σφαιρών” ενάντια σε ένα πλήθος Παλαιστινίων που πέταγαν πέτρες, μια μέρα μετά τις συγκρούσεις που άφησαν περισσότερους από 200 τραυματίες στην Πλατεία Τεμενών στην Αγά Πόλη.

«Μέχρι στιγμής έχουμε μετρήσει 53 τραυματίες» κατά τις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν τη νύχτα του Σαββάτου, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου στο Γαλλικό Πρακτορείο, σημειώνοντας ότι τα επεισόδια συνέβησαν στη συνοικία Σεΐχ Τζάρα, στην Πύλη της Δαμασκού και στο Μπαμπ αλ Ζάχρα.

Δείτε φωτογραφίες από τις συγκρούσεις

Στο τέμενος αλ Άκσα, τον τρίτο ιερότερο τόπο του Ισλάμ, ένα πλήθος Παλαιστινίων, ωστόσο, προσευχόταν ειρηνικά μετά το ιφτάρ, το κύριο γεύμα στο τέλος της νηστείας της ημέρας κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

Μετά τις συγκρούσεις της Παρασκευής μεταξύ Παλαιστινίων διαδηλωτών και Ισραηλινών αστυνομικών, που τροφοδότησαν φόβους για νέα κλιμάκωση στην περιοχή, ΗΠΑ, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσαν σε αυτοσυγκράτηση και τερματισμό της βίας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, παλαιστινιακό τομέα της πόλης κατεχόμενο από το Ισραήλ για περισσότερα από 50 χρόνια.

Στην κοντινή συνοικία Σεΐχ Τζάρα, θέατρο καθημερινών διαδηλώσεων τις τελευταίες νύχτες κατά της πιθανής έξωσης παλαιστινιακών οικογενειών από τα σπίτια τους προς όφελος Ισραηλινών εποίκων, Παλαιστίνιοι βγήκαν πάλι χθες στους δρόμους και πέταγαν πέτρες στις ισραηλινές δυνάμεις.

Οι τελευταίες ανέπτυξαν την «αύρα», θωρακισμένο όχημα εκτόξευσης νερού, για να διαλύσουν το πλήθος των διαδηλωτών, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε νωρίτερα χθες ότι περιόρισε την πρόσβαση στην Παλιά Πόλη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ για να αποτρέψει Παλαιστίνιους να «συμμετέχουν σε βίαιες ταραχές».

Ένα λεωφορείο που κατευθυνόταν από τα νότια της Ιερουσαλήμ εμποδίστηκε να συνεχίσει την πορεία του και η αστυνομία εμπόδισε ορισμένους Παλαιστίνιους επιβάτες, σημείωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Θέλουν να μας εμποδίσουν να πάμε στο αλ-Άκσα», δήλωσε ο Αλί αλ Κομάνι, 40 ετών, ένας τεχνίτης που στέκεται κοντά στην είσοδο του ιερού τόπου.

«Το Ισραήλ ενεργεί υπεύθυνα για τη διαφύλαξη του νόμου και της τάξης στην Ιερουσαλήμ διασφαλίζοντας παράλληλα την ελευθερία της θρησκευτικής λατρείας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε συνάντηση με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας.