Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 79.719 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα υπέκυψαν ακόμη 3.472 ασθενείς με την COVID-19.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Νότιας Αμερικής έχει φθάσει μέχρι εδώ τους 381.475 νεκρούς επί συνόλου 14,1 εκατομμυρίων μολύνσεων. Σε απόλυτα μεγέθη, πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτόν που καταγράφουν οι ΗΠΑ (πάνω από 568.000 θάνατοι).

Ωστόσο κατά κεφαλήν, με 176 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 ανά 100.000 κατοίκους, η Βραζιλία ξεπέρασε τις τελευταίες ημέρες το Περού (174/100.000), τις ΗΠΑ (172) και το Μεξικό (165).

Αργεντινή: Ξεπέρασαν τους 60.000 οι θάνατοι, πάνω από 2,7 εκατ. κρούσματα

Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 ξεπέρασε τους 60.000 στην Αργεντινή, όπου ο αριθμός των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό σε ημερήσια βάση παραμένει ανησυχητικά υψηλός, με σχεδόν 26.000 να επιβεβαιώνονται εργαστηριακά το προηγούμενο 24ωρο, ανακοίνωσε το υπουργείου Υγείας.

«Η Αργεντινή οδεύει να ζήσει τη χειρότερη στιγμή της πανδημίας από την 3η Μαρτίου της περασμένης χρονιάς. Βρισκόμαστε στην πιο επικίνδυνη στιγμή», προειδοποίησε η υπουργός Υγείας, η Κάρλα Βιτσότι.

Στην Αργεντινή των 45 εκατομμυρίων κατοίκων ο αριθμός των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 έφθασε χθες τα 2.769.552 και ο απολογισμός των θυμάτων τους 60.083 νεκρούς.

Η κυρία Βιτσότι απηύθυνε έκκληση η υγεία να αντιμετωπιστεί ως υψηλότερη προτεραιότητα από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις, την ώρα που ο δήμος του Μπουένος Άιρες, στον οποίο κυβερνά η αντιπολίτευση, αρνείται κατηγορηματικά να εφαρμόσει το κυβερνητικό διάταγμα που προβλέπει το κλείσιμο των σχολείων για δύο εβδομάδες προκειμένου να περιοριστεί η κυκλοφορία του ιού στην πρωτεύουσα και την περιφέρειά της, όπου ζουν πάνω από 15 εκατομμύρια άνθρωποι και όπου καταγράφονται οι περισσότερες μολύνσεις.

Ο δήμαρχος του Μπουένος Άιρες, ο Οράσιο Ροδρίγκες Λαρέτα (δεξιά), διέταξε να λειτουργούν κανονικά τα σχολεία, επικαλούμενος δικαστική απόφαση, αψηφώντας προεδρικό διάταγμα που προέβλεπε την αναστολή της λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Δικαστήριο του Μπουένος Άιρες έκρινε ότι το διάταγμα πλήττει «άμεσα» την «αυτονομία της πόλης». Στη δικαιοσύνη προσέφυγαν σύλλογοι γονέων μαθητών, με την υποστήριξη του κ. Ροδρίγκες Λαρέτα.

Κούβα: Ξεπέρασαν ξανά τα 1.000 τα κρούσματα, 9 θάνατοι σε 24 ώρες   

Ξεπεράστηκε για ακόμη μια φορά το όριο των χιλίων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού μέσα σε μία ημέρα στην Κούβα, όπου το υπουργείο Υγείας ενημέρωσε χθες Τετάρτη πως το προηγούμενο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 1.006 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 9 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας στη νήσο της Καραϊβικής έχει φθάσει μέχρι εδώ τους 547 νεκρούς επί συνόλου 96.760 μολύνσεων.

Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ τόνισε μέσω Twitter ότι εξαπλώνεται στη χώρα το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού που αρχικά ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική, κάτι που κάνει αναγκαία την αυστηρότερη εφαρμογή των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

«Η έλευση στη χώρα νέων στελεχών του ιού μας αναγκάζει να προσαρμόσουμε τα πρωτόκολλα», τόνισε ο αρχηγός του κράτους. Κουβανοί επιστήμονες έχουν διαπιστώσει πως «εξαπλώνεται η παραλλαγή του ιού η οποία αρχικά ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική και η οποία μπορεί να είναι πιο μολυσματική και θανατηφόρα».

Από τον Ιανουάριο, η Κούβα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με νέο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού, που δυσκολεύεται να ελέγξει παρά τα αυστηρά μέτρα που επιβάλλουν οι αρχές.

Δύο υποψήφια εμβόλια που αναπτύχθηκαν εγχωρίως, το Soberana 2 και το Abdala, βρίσκονται στην 3η φάση των κλινικών δοκιμών τους. Άλλα τρία βρίσκονται σε διάφορα στάδια μελέτης. Η Αβάνα, που έχει επικριθεί διότι δεν έχει αρχίσει ακόμη εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού, σκοπεύει να έχει ανοσοποιηθεί έναντι του νέου κορονοϊού όλος ο πληθυσμός της χώρας μέσα στη χρονιά.

Νότια Κορέα: Ξεπέρασαν για 2η ημέρα τα 700 τα κρούσματα, 2 θάνατοι σε 24 ώρες   

Οι αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Τετάρτη επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 735 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 2 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 1.808 νεκρούς επί συνόλου 116.661 μολύνσεων. Ο δείκτης θνητότητας υποχώρησε στο 1,55%.

Οι μολύνσεις αυξήθηκαν ελαφρά σε σχέση με την προηγουμένη (+4), ξεπερνώντας για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα το επίπεδο των 700.

Αφότου άρχισε η εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης στη Νότια Κορέα, την 26η Φεβρουαρίου, έχουν λάβει την πρώτη δόση των εμβολίων τους 1.803.767 άνθρωποι μέχρι εδώ. Ωστόσο μόλις 60.622 εξ αυτών έχουν λάβει και τη δεύτερη.